Vigslar

MariaB 

Nyårsafton 1991 vigde jag vår dotter Maria Österdahl och Hennes man Thomas Eliasson. Vi var tre präster som vigde dem. Även om jag stod officiellt för vigseln. Jag hade hjälp av min gode vän, Nils Huhta och vår son Kent Österdahl. Vigseln var i Rone kyrka.

I dag har jag vigt Maria och Thomas barn, Rosita Eliasson med sin make Gustav Karlström i Koviks kapell.

Bröllop


Jag har vigt c:a 500 brudpar under min tid som präst. Det var ändå något särskilt att få viga sitt barnbarn Rosita med sin man Gustav Karlström. De hade valt att ha ett ”enklare” bröllop med bara familjen i Koviks kapell. Vi var ändå ett tjugotal som var där. Psalmerna sjöng vi med hjälp av nätet och dessutom sjöng Gustavs syster Victoria Karlström en sång. Brudens bröder Jesper och Jonas hjälpte till att göra kapellet i ordning. Jonas var dessutom ”klockare” och ringde för brudparet.

Det var ganska längesedan jag hade haft någon vigsel, beroende på sjukdom och ”åldrande”. Det hela gick dock fint. Jag blev lite nervös, när jag inte kunde hitta postit lappen jag skrivit deras fullständiga namn på och jag började bläddra i handboken. Då upptäckte min hustru Gunvor att jag tappat den på golvet och hon sa att den låg där. Jag tog upp den och kände mig trygg igen.

(Jag kommer allt för väl i håg en vigsel jag hade på Fårö med just en postit lapp. Vid tillfället då brudgummen skulle säga efter prästen i löftena sa jag: ”Jag Thomas Arvid Eliasson”. Brudgummen såg konstigt på mig och sa: ”Jag Bengt Daniel Werkelin”, Jag skämdes som en hund och ville helst försvinna därifrån. Gifta bort min egen måg fem dagar efter han gift sig med vår dotter. Tur att brudgummen Daniel fann sig i situationen.)

Nå väl det blev en lyckad vigsel av vårt barnbarn och hennes man. Föräldrarna med hjälp av brudparets syskon hade satt upp tält i blåsten och ordnat med en trivsam fest i kärlekens tecken.

Stort att få viga sitt barnbarn.

En tanke på “Vigslar”

 1. Trevligt Sune…

  Då slår Du mig med åtskilliga längder. Som borgerlig vigselförrättare under många år lyckades jag åstadkomma enbart drygt 350. En del av dem kommer jag ihåg som något märkliga – ibland hade man med fog en anledning att förmoda att vigseln med den svenska kvinnan var arrangerad för att mannen/ungdomen skulle kunna bli svensk medborgare. Där man ibland fick be brudgummen att ta av sig kepsen under förrättningen….

  När nu Benny Helgesson nästan enbart sysselsätter sig med att renovera sin nyinköpta gamla prästgård så har jag börjat åka ner till Sudret på söndagarnas högmässor. Idag blir det Lau kl. 11.

  Enda egna kyrkliga engagemanget annars är numera stiftsrådet och fullmäktige. Vi får se – Benny lär ha blivit erbjuden att tjänstgöra inne i sta´n – när det nu kommer att bli. Då blir det lite närmare till den som jag gärna lyssnar till.

  Ha en god och bra söndag …

  Mvh/Sören Strand

  Visby

  +

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: