Människor jag mött

Märta

Märta Bergvall
och Ester Bergvall 
(Min hustru Gunvors mormor)

Märta var min hustrus mammas kusin. Märta Bergvall föddes vid Prästbåtels 1:10 i Vänge, men platsen kallas allmänt för Hässla i Buttle.

Märta var hemmadotter, skötte gården tillsammans med sin far och mor och tog hand om dem på deras ålders höst. Efter det att hennes föräldrar dött flyttade Märta till Roma.

Jag träffade henne i bland hemma hos svärmor. Hon brukade på lördagseftermiddagarna komma in förbi min svärmor, när hon skulle sköta om sina gravar på Buttle kyrkogård. Jag minns henne som glad och trevlig. Nu står vid hennes gravvård en skylt som det står vårdas av kyrkorådet på. Funderar på om skylten är nödvändig. En ensam människa tycker jag, blir ännu ensammare efter sin död om skylten står där. Kyrkorådet sköter graven utmärkt. Funderar bara på varför skylten måste stå där.

Ester Bergvall var Märtas faster och föddes på samma gård, ”Hässla i Buttle” 1891.Det sägs att Ester var strängt hållen. Hon fick gå husmorskurs, stickningskurs och orgel skulle hon lära sig spela.  Hon trivdes inte så bra med att vara tvungen att lära sig spela orgel, så hon blev t.o.m. glad när hon måste amputera fingret efter att ha fått blodförgiftning i det. Hon slapp då att spela på orgeln. Ester hade andra drömmar.Minns jag rätt hade det något med nån kärlekshistoria att göra också.

Ester hade tänkt ta sig till Amerika med nästa Titanicresa. Hon hade skaffat sig en lärobok i engelska i smyg och hade den gömd under madrassen. I den läste hon och försökte lära sig engelska. Hennes moster Hulda Clasén skulle ordna biljetten till Amerika, men gick under tillsammans med pengarna som Ester samlat in, då Titanic förliste. Bild på Hulda Clasén finns i Vänge kyrka på en minnestavla där. Minnestavlan är gjord av den nu bortgångne Titanicexperten Bo Bergman.

Jag tycker det var tur att Gunvors mormor, Ester, inte kom i väg till Amerika. Hur skulle jag fått tag i Gunvor där? Då hade hon för resten varit en helt annan. Jag är glad för att Gunvor fick den gensammansättning hon nu fick. Den duger utmärkt.

Ja, man har sina funderingar.

Titanik

 

3 reaktioner till “Människor jag mött”

 1. Detta gör mig ledsen. Jag gjorde FN-tjänst i Sinai 1977-1978 med Bo Bergman. Har av anledning sökt honom idag den 18/11-2020 försökt få tag i Bo. Men inser efter att ha läst detta att han gått bort. Är det någon som läser detta och kan berätta när och p.g.a vad han lämnat oss, så skulle jag få ro.
  Mvh. Jan Strömberg
  070-209 47 41

  Gilla

  1. Hej Jan. Jag spelade badminton tillsammans med Bo Bergman i Hemses A lag på 80-talet. Han var en snabb och duktig badmintonspelare. Jag träffade honom igen för några år sen, då han ville komma och berätta om Titanic. Han kunde väldigt mycket om detta. I Vänge kyrka på Gotland finns en tavla gjord av honom som visar två personer som gick under med Titanic. En av dem var släkt med min hustru. Bo ligger begravd på Vänge kyrkogård, Då jag sist träffade honom var hans kropp svullen och han hade problem med sina ben som var tjocka som stockar. Jag minns Bo med glädje. Sune Österdahl.

   Gilla

   1. Hej Sune. Ja han spelade tennis ibland på Campens tennisplan i Sinai. När jag hälsade på honom för några år sedan ute på Gotland så visade han mig runt på ön, vi var även dit så jag fick se minnestavlan han gjort. Vi var även och hälsade på en äldre kvinna, vars namn jag inte kommer ihåg idag, som hade något att göra med Titanic, hon hade nog haft släktingar ombord som omkom i olyckan. Han skickade mig DVD filmer med dokumentärer om Titanic och Andrea Doria bland annat. Jag fick veta tidigare idag att det var hans hjärta som gav upp till slut. Jag kommer ihåg att han hade problem med fötter och ben när jag var över och hälsade på honom. Många minnen har jag från vårt halvår i Sinaiöknen. Stort tack för ditt svar, det gjorde detta lite lättare att ta in!
    Mvh. Jan Strömberg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: