Sätta potatis

I dag satte vi potatis i trädgårdslandet i Buttle.

Jag kom att tänka på Per Olof Ekströms bok: ”Hon dansade en sommar”.
Det var en ung student, Göran Stendahl som kom ut till en liten gård på landet. Han fick där hjälpa till med att sätta potatis. Det var en blåsig och kall aprildag. En av dem som också hjälpte till var en ung flicka på sjutton år vid namn, Kerstin. Det blev en romantisk och fin sommar för dem, men med ett olyckligt slut.

Jag minns när jag var barn och vi fick hjälpa till med att sätta potatis. Far plöjde upp en fåra med hjälp av en häst och något som vi kallade ”spissplog” Den hade bara ett handtag, så far höll tömmarna i vänster hand och styrde plogen med den andra. När fåran var upplöjd fick vi lägga i sättpotatisen och så körde far med plogen och täckte till fåran.

Boken: ”Hon dansade en sommar”, blev senare film. Kerstins roll spelades av Ulla Jakobsson. Det var några vågade nakenscener i filmen. Bland annat, att man kunde skymta Ulla Jakobsson bada naken bakom en vassrugg. Jag hörde berättas om en man som kväll efter kväll gick och såg filmen. På frågan varför han såg den så många gånger svarade han: ”Jag trodde någon gång att vassen skulle vissna”

4 reaktioner till “Sätta potatis”

 1. Ja, kära nån! Väldigt oskyldigt med dagens mått mätt. Filmaffischen väckte uppmärksamhet …
  Lycka till med pärerna!

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Jag läste den på 50-talet och minns den ännu. Det måste varit en bra bok, fast tragiskt slut. Filmen var också trevlig. Med dagens mått mätt, så var den inte så vågad heller.

   Gilla

 2. Potatis! Satte potatis i Viklau i somras. Tydligen blev det lite bäl sent på året för potatisen blev aldrig stor. Kollade nu när vi vat nere i påsk och det var bara några små blöta ena som låg där i jorden.
  🙃

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: