Funderingar om rymden 8

Jupiter

375px-Jupiter

(Foto från Wikipedia)

Jupiter är den största planeten i vårt solsystem. Jupiter är planeten som många gånger räddar jorden från att träffas av asteroider eller kometer. Med sin stora gravitationskraft dammsuger Jupiter det mesta, som kommer i dess närhet. Galilei upptäckte, att Jupiter hade 4 månar. Man kan se dem med en vanlig kikare. Numera har man upptäckt att Jupiter har många fler månar. Tolv jordeår tar Jupiter på sig för att fullborda ett varv runt solen.

Jag minns en sommar på 1990-talet.  Jag hade på TV hört att 24 eller 27 kometer skulle krascha mot Jupiter. Kometerna skulle komma liksom på rad, för de hade en gång varit en enda komet. Var och en av de 24-27? kometerna skulle ”explodera” med en atombombs styrka, Somliga vetenskapsmän trodde, att kometerna skulle bilda som ringar till Jupiter.

Vi skulle göra en resa med en gammal campingbil och köra hela Silvervägen norrut och Blå vägen hem. Jag packade med min lilla stjärnkikare, för att om möjligt få se vad som hände. Vad jag inte tänkte på var, att stora delar av Norrland har ljusa nätter på sommaren och jag såg inte skymten av Jupiter med min lilla stjärnkikare.

(Ursäkta att jag inte kommer ihåg datum och årtal och antalet kometer som slog er på Jupiter, men jag skriver från minnet. Tycker ändå det var dumt och kanske lite roligt att jag packade med kikaren för att se på Jupiter på ljusa dagen.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: