Funderingar om rymden 9

Saturnus

Saturn_from_Cassini_Orbiter_(2004-10-06)

Foto från Wikipedia. Fotot av Cassini)

 Saturnus, planeten med de vackraste ringarna. Saturnus tar 24 jordeår för att fullfölja ett varv runt solen. (Jag såg den, när jag var präst i Eksta, då den var mellan Plejaderna och Oxens öga. 24 år senare var den tillbaka på samma plats.)  Saturnus har minst 62 månar. Titan är den största av den och kanske är den intressantaste, eftersom något sjöliknande har upptäckts på den. Ringen är så stor, att lägger man en liten bit av den över jorden skulle den räcka ända ut till vår måne.   

För många år sen, när jag var ungdomssekreterare hade jag tillgång till en fågelkikare. En kväll riktade jag kikaren mot en lysande stjärna (som jag trodde). Det visade sig vara planeten Saturnus. Glad över att ha hittat den letade jag senare upp de synliga planeterna från jorden.  Ren tur att jag råkade se just Saturnus.

(Ber tusen gånger om ursäkt för att Saturnus kommer före Jupiter. Jag har försökt ändra det, men vet inte hur man gör.)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: