Funderingar om rymden 10

Uranus

375px-Uranus2

(Fotot från Wikipedia. Bilden tagen av Voyager 2)

Uranus är den sjunde planeten från solen. Det är en gasjätte. 84 jordår tar planeten för att göra ett varv runt solen. Dygnet är 42 år långt. Uranus roterar ”baklänges” precis som Venus.  Tre miljarder km är det från jorden  till Uranus. Skulle man åka dit med bil och hålla en fart av 110 km i timmen skulle det ta 3000 år för att komma dit.

Neptunus

Neptune_Full

(Fotot från Wikipedia. Bilden tagen av Voyager 2)

Neptunus är numera den yttersta planeten i vårt solsystem. (Pluto har degraderats till dvärgplanet) Neptunus tar 165 jordår för att göra ett varv runt solen. Även Neptunus är en gasjätte. Har en mycket livaktig atmosfär med vindhastigheter på 2000 km i timmen. Neptunus har den högsta vindhastigheten i vårt solsystem. Det tar 4500 år att komma dit från jorden, om man åker med en bils hastighet på 110 km i timmen. Med dagens raketer skulle det ta 12-13 år. På fotot kan man ana en liknade ”fläck” som Jupiter har, men jag tror den har försvunnit nu.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: