Skvaller ?

Skvaller ?

Vid 18 års ålder arbetade jag på mejeri med att tappa i kärnmjölk, skummmjölk, vassle och plocka flaskor m.m. Det var inte så roligt, så jag gjorde ett kunskapstest på NKI. Svaret jag fick var att jag hade en humanistisk läggning. De föreslog att jag skulle läsa till mjölkbedömare ??.

Nåväl, jag tycker om att reflektera över humanistiska frågor, såsom religion, etik o.s.v.

Kent, sonen, hade ett intressant referat från Sokrates, som jag inte kan låta bli att fundera över.
I antika Grekland hade Sokrates ett stort rykte om visdom. En dag kom någon för att hitta den store filosofen och sa till honom:

– Vet du vad jag precis hörde om din vän?
– Ett ögonblick, svarade Sokrates. Innan du berättar vill jag testa dig de tre silarna.
– De tre silarna?
– Ja, fortsatt Sokrates. Innan man berättar något om de andra är det bra att ta sig tid att filtrera vad man menar. Jag kallar det test av de tre silarna. Den första silen är SANNINGEN. Har du kollat om det du ska berätta är sant?
– Nej, jag hörde det precis.
– Mycket bra! Så man vet inte om det är sant. Vi fortsätter med den andra silen, den av SNÄLLHET. Vad du vill berätta om min vän, är det bra?
– Åh, nej! Tvärtom.
– Så, förhörde Sokrates, du vill berätta dåliga saker om honom och du är inte ens säker på att de är sanna? Kanske kan du fortfarande klara testet av tredje silen, det av UTILITY. Är det användbart att jag vet vad du ska berätta om den här vännen?
– Nej, verkligen inte.
– Så, avslutade Sokrates, det du skulle berätta för mig är varken sant, bra, eller användbart. Varför ville du då berätta detta för mig?

Naturligtvis tycker jag, att Sokrates har helt rätt. Det är bra med de tre silarna.

Kent, sonen, sa att det finns en stor risk, att du blir missförstådd om du skriver ner dina tankar.

Det jag tänker är, att skulle vi inte tala om andra, hur de tänker och gör, så skulle vi få betydligt mindre att tala om. Det kan inte var fult att tala om andra. Jag tror att det är ett sätt att umgås i vår omgivning, att berätta t.ex. att nu har grannen köpt ny bil. Han har skadat tummen och fått besöka sjukhuset, eller att nu har torkan medfört att grannen fått svårt med bete till sina kor. Etc, etc.

Det hör människan till att vi delar erfarenheter och konsekvenser. Vi lär oss av varandra. Mycket beror på vad man menar med skvaller. Självklart skall man inte fara med osanning och hitta på saker för att skada någon annan, men visst måste vi få berätta för varandra om vad andra människor sagt och gjort. Det kan inte vara fel.

Bara vi håller oss till Sokrates tre silar.

En tanke på “Skvaller ?”

  1. Jag håller med. Berättandet är viktigt. Man får veta vad som händer, man lär sig av andras lyckanden och misslyckanden samt får finnas i ett sammanhang.
    Är man en ensam person blir man glad och känner sig inte så ensam att få dela en annans historia med någon.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: