Kosläpp

Gunborg mjölkar. 1

Stora syster Gunborg mjölkar på 60 -70 talet.

I oktober, november månad togs korna in i ladugården. De fick hö och betor och vatten från foderbordet. I mitt hem hade vi 3-4 kor, som kalvade under vårvintern. Korna hade ingen nöd, de fick mat och vatten, men de stod uppbundna med kättingar hela vintern.

Jag minns hur otroligt glada kalvarna blev, när de släpptes ut på våren. De hoppade och dansade av glädje. Även korna gjorde små krumsprång av glädje när de kom ut på bete.

Det var bara ett problem. Det var ”gaitlöken”. (Allvargräslök på svenska).
Mjölken smakade ”gaitlök” första tiden på våren , när korna kommit ut på betet.
Bönderna fick avdrag på den mjölk de lämnade, om den smakade ”gaitlök”.
Jag minns ännu hur illa mjölken smakade av ”gaitlök”, när man drack den. Det var dock en kort tid på några veckor som mjölken smakade illa. 

I dag märker man inget av den smaken. Kan det bero på att bönderna numera kan spruta bort ”gaitlöken? Eller korna kommer kanske inte ut alls förrän löken är borta? Eller har mejerierna något som tar bort smaken?

Det hände att jag hjälpte min storasyster att handmjölka, när jag var tonåring.
Jag minns en del fina morgnar och kvällar, när man satt där på mjökpallen och drog i spenarna. Problemet var flugorna och annat otyg. Det hände, när man satt där på mjölkpallen att kon ville få bort flugorna och viftade med svansen. Ofta hände det då att man fick ett rapp av svansen i ansiktet.

Gaitlök

”Gaitlök” (allvargräslök?)

En tanke på “Kosläpp”

  1. Vid Grymlings släppte vi ut ungdjur några dagar innan korna. Ungdjuren hade då betat av gräslöken innan korna släpptes ut. Sedan flyttades ungdjuren oftast till skogsbete.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: