Jularna i Eksta prästgård

Eksta prästgård 1

Vi bodde i Eksta 1977-1989. Det var en fantastisk tid. 1977 fick jag, innan jag var prästvigd, ha Julotta i Levide kl.05.30 och i Eksta kl.07.00. Jag prästvigdes inte förrän 29 januari 1978.

Jag minns att när vi kommit till Eksta strax före jul 1977, så blev vi inbjudna till baptistkapellet där.

Vi, Gunvor, Kent, Anneli, Maria och jag, blev överraskade över att det inte fanns någon förstuga i kapellet, utan vi klev direkt in till en församling på minst 50 personer, som satt där inne. Vad ännu värre var, att pastorn som ledde mötet sa, att nu skall den nya prästen tala till oss. Jag var inte alls förberedd för något sånt, men ”nyvass” som jag var, fick jag ändå till något om julen.

En av mina uppgifter inför julen, när jag bodde i Eksta, var att åka runt med julblommor till de äldre i Eksta, Sproge och Levide församlingar. I många av gårdarna fick jag då gotlandsdricka i stället. Inför jularna kunde vi ha mellan femtio och hundra lite gotandsricka i prästgården, och jag som aldrig förr druckit någon gotlandsdricka. Men jag lärde mig snart att tycka om den.

Till julmiddagarna var vi mellan tjugo och tjugofem släktingar. Några låg över, såsom Gunvors far och mor. En av julaftnarna förlovade sig vår dotter Anneli med Håkan. Alla blev glada för deras skull och de lever ännu tillsammans, lyckliga och glada.

En julnattsgudstjänst i Eksta medverkade Erik Bergh i Fröjel. Han sjöng bland andra julsånger ”Adams julsång”. Det var så mycket folk i kyrkan att vi fick bära stolar från prästgården, så att allt folket fick något att sitta på.

Ett annat starkt minne från en av jularna i Eksta, det var när vi spände Annelis häst ”Goz” för släden och åkte mitt i natten med häst och släde till julnattsgudstjänsten, som jag skulle hålla i Levide kyrka. Vi, som åkte på släden hade facklor i våra händer. Väl framme i Levide (5 km från Eksta) gick Gunvor och jag och barnen, förutom Anneli och broder Martin som stannade utanför vid Goz, in i kyrkan. Det var ett oförglömligt minne för barnen och för mig.

Det var en fin tid, när barnen var små. Jularna blev något alldeles särskilt då. Det är de nu också, för nu har vi barnbarn och barnbarnsbarn att glädjas åt.

Jag vill önska alla som läser min blogg en riktigt God Jul med min äldsta syster Gunborgs dikt. Gunborg föddes 1928 och skrev strax efter sin konfirmation den här dikten.

Gunborgs juldikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: