Nu vänder det.

Vi går mot ljusare tider igen Solen återvänder.

01

Foto: Lennart Wahlman ,som tagit solen mellan tummen och pekfingret.
Det är midvintersolståndet i dag och i morgon går vi mot ljusare tider.

Dagens namn är Tomas. En av Jesu lärjungar hette Tomas. Nu i nya översättningen av bibeln kallas han Tomas tvillingen. Förr stod det Tomas tvivlaren. Han tvivlade på att Jesus verkligen var Guds Son. Han sa, när han fick höra talas om, att Jesus blev levande igen trots att han dödats på korset och lagts i en grav, så sa Tomas: ”Om jag icke ser hålen efter spikarna i hans händer och sticker min hand i hans sida, så kan jag inte tro det”.

Herren Jesus Kristus kom till Tomas och sa: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer, räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!” Tomas svarade: ”Min Herre och min Gud”.

Jag tycker det är en så fantastisk berättelse. Detta att Tomas vandrat tillsammans med Jesus och lärjungarna, sett alla under och hört Jesus predika ändå tvivlade. Men han fick vara med i gemenskapen. Kanske valde Herren honom till lärjunge just för att visa, att även de som tvivlar får vara med.

För min egen del betyder Tomas mycket. för trots att jag fått många ”bevis” för att Herren lever, så hamnar jag ibland i tvivel. Då är det skönt att veta att Herren valde just Tomas, kanske för att berätta att sådana som jag, trots att ”min tro är en flämtande gnista”, ändå får vara med i lärjungaskaran.

Aposteln Tomas kom så småningom att bli verksam i Indien, där han förkunnade evangeliet om Jesus Kristus.

För några månader sen hade jag en begravningsgudstjänst för en man, som jag några månader innan hade varit och givit nattvarden. Han sa då: ”Jag vill ha nattvarden, för jag vill vara en kristen”.

Hans ord fick mig att fundera. Tron kan svikta ibland, men är inte detta, att man vill höra Kristus till också mycket viktigt?

Einar Billing skriver i psalm 272 10 versen.

O Jesus den frid som vi alla begära,
blott finnes hos dig.
I mörker vi famla och falla,
så snart du ej lyser vår stig.
Min tro är en flämtande gnista,
din segrade än i det sista.
O Herre, så tro du för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: