”Låt min själ komma till mognad innan den skall skördas”.

Selma

(Nobelpristagaren Selma Lagerlöf 1858 – 1940)

Det var Selma Lagerlöfs bön, som hon bad inför döden.
Bönen är så poetisk och fin, och jag tycker mycket om den. Men vad menade hon egentligen med sin bön?

Jag fyller åttio år om en månad. I Bibeln står det att vårt liv varar sjuttio år eller åttio år, om det blir långt.  Min själ borde ha kommit till mognad vid det här laget, men jag är inte säker på vad mognad innebär.

Innebär ordet mognad, att man är ”färdig” med livet? Trött på att leva? Likgiltig för vad som sker? Nej, i så fall har jag inte nått min mognad. Jag vill leva. Gläds åt min familj, hustru, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Lever mig ännu in i barnbarnets innebandymatcher, så att ingen vill sitta bredvid mig när det är matcher. Jag skriker, nickar, sparkar och far med ”kruppen åt alle håll”, när det hettar till.

Det händer ibland att jag drömmer mig tillbaka till pingis-, badminton-och tennismatcher. Det skulle ännu vara roligt att få delta, men orken fattas.
Tyvärr händer det också när jag ser på innebandymatcherna, att jag tänker, att hade jag varit med hade jag hunnit emellan, när motståndarnas  passning är för långsam.

Nej, jag är inte ”färdig med livet ännu”. Inte riktigt. Däremot är jag inte längre sugen på att resa. Det beror delvis på att jag fick en hjärtinfarkt när vi reste till Mallorca, men också på att jag inte tycker om flygplatser. Jag har alltid en förmåga att fångas in av vakterna i säkerhetskontrollerna. Ser antagligen skum ut. En gång, när vi reste från Teneriffa råkade vi illa ut i säkerhetskontrollen. Min guldklocka och plånbok försvann från bandet. Jag försökte med min dåliga engelska tala om att guldklockan och min plånbok fattades, men fick inget gehör för vad jag sa. Det visade sig att man upptäckt en halv tandkrämstub, som låg i fel förpackning. Det blev ett förskräckligt rabalder om tandkrämstuben och först när vi fått köpa ”rätt påse” på flygplatsen fick jag tillbaka klockan och plånboken. Jag är inte flygrädd, men tycker det är jobbigt med flygplatserna. Kanske kan jag säga att jag är färdig med resandet. Lika bra det, när båtbiljetterna till fastlandet blivit så dyra. (Tur att man är född gotlänning och bor kvar på Gotland, så man slipper resa hit.)

Nej, jag är annars inte ”Trött på livet och rädd för döden”, som sångaren i ”Old man river” sjunger om. Lite rädd för döden är man ju. Man har gjort en del dumheter, som man hoppas slippa stå till svars för. Jag tror på en kärleksfull Gud, så det ska nog gå bra.

Jag mötte för några år sen en man, som fyllde 90 år. Han sa på fullt allvar, att han såg fram emot att komma till himmelen och se hur det är där. Jag skulle önska, att jag var så trosviss.

Selma Lagerlöfs bön: ”Låt min själ komma till mognad innan den skall skördas”, förstår jag inte riktigt hur hon menade. Min hustru Gunvor sa, att det kanske är  att bli trygg inför döden. Men vi vet inte….

För min del är det så, att jag förstår att jag kommer inte undan döden och jag accepterar den. Det är naturens ordning att födas, blomstra, åldras och dö.

Jag hoppas på att det är sant, det jag predikat om i mer än fyrtio år, att Herren Jesus Kristus besegrat döden och erbjuder oss alla ett evigt liv i den underbaraste av världar i Himmelen.  

Jag satsar på att det är sant, även om jag ännu inte är riktigt mogen, för att bryta upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: