Skapelseberättelsen

Almlöv

”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord..”

Så börjar en av skapelseberättelserna i vår bibel.
När jag gick  min utbildning till ungdomssekreterare i Sigtuna på 1960 – talet, sa lärarna, att när ni kommer ut som ungdomssekreterare kommer ni ofta att få frågan: ”Tror du på skapelseberättelsen i bibeln?”.
Vi skulle då svara: ”Vilken av dem menar du?”

Redan i andra kap i  första mosebok kommer en ny skapelseberättelse. Vi fick lära oss att skapelseberättelserna i bibeln inte är en exakt beskrivning hur det gick till när världen skapades, utan att det finns en Skapare bakom allt detta.
Skapelseberättelserna är alltså en lovsång till Skaparen.

Någon eller några har funderat över detta märkliga att något  finns till överhuvudtaget. Jag läste för ganska länge sen nu i Illustrerad vetenskap, att från början fanns ingenting, men så blev det kortslutning i detta ingenting och så uppstod Big Bang.  (Hur det nu kan bli kortslutning i ingenting? undrar jag).

I kväll såg jag på TV  programmet Universum, och där framgick att  man nu kommit fram till att Big Bang var inte det första som hände i begynnelsen. Det var något som kallas inflationen och att energin fanns före Big Bang under det stora mörkret. Jag fattar ingenting av det där. Bara att teorierna avlöser varann.

Det har väl funnits teorier om att universum alltid har funnits också, men det verkar nu som om många är överens om att en gång fanns en början på allting.

Minns jag rätt så sa den förste rymdfararen, Gagarin, sen han farit runt jorden något varv och kommit ner igen, att han såg ingen gud där uppe.

Ju mer jag får lära mig om universum, desto mer förundras jag över hur fantastiskt allting är. Det är ett stort mirakel att vi finns till, och att det finns en plats för oss att vara på.

Jag minns ett TV program som hette ”Jakten på Gud” I ett av programmen hade man frågat en naturvetare om, hur han kunde tro på Gud. Här citerar jag från en av mina tidigare bloggar:
I TV går nu en serie som heter ”Jakten på Gud” Jag såg det senaste  programmet där en fysiker blev tillfrågad om, hur han kunde tro på Gud. Han fick tag i ett löv. Visade det i närbild och sa, att tro och vetenskap är absolut inga motsatser. Så visade han på lövet hur sinnrikt och vackert det var konstruerat. Han sa att nutidsmänniskan förlorat något av denna känsla av förundran. 

Gunvor visade mig ett citat från Albert Einstein, som var hämtat från Svenska Journalen. Det inspirerade mig att skriva denna blogg.  Albert Einstein, som hade judisk börd och levde 1879-1956 har sagt:
”Det finns bara två sätt att leva vårt liv. Ett är som om inget är ett mirakel. Det andra som om allting är ett mirakel”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: