Att söka efter Gud och kanske finna honom.

23 galaxer-i-universum.1

Miljarder galaxer i vårt universum. (Bilden hämtad från Wikipedia)

Jag tänkte ett slag, att min blogg skulle avslutas med de sista orden från min lilla bok Längtan efter tro”, men min skrivklåda är allt för het.

Jag inspirerades av min gode vän och kanske själsfrände, Hans Ulfvebrand, när han på FB berättade att han höll på att förbereda ett föredrag. Han skulle tala om :Tänker på några ord i boken Juloratoriet av Göran Tunström: Det svenska ord som fascinerat mig allra mest är Aning..

Jag har sen jag var barn intresserat mig för astronomi. Läst en del böcker och funderat mycket. I går kväll såg jag ett program om rymden på TV. De berättade om ett teleskop som sändes upp efter Hubble teleskopet. Tyvärr minns jag inte namnet på det. (förargligt, men det är som närminnet blivit sämre, när jag närmar mig 80 år).

Teleskopet hade som uppgift att leta efter exoplaneter. Planeter som liknar jorden och det kanske finns liv på. Det hade funnit över 2000 planeter, som rör sig runt andra stjärnor, men inte funnit liv på någon annan planet. Det är inte omöjligt att man finner det så småningom.

Vår galax, Vintergatan, har minst fyra miljarder stjärnor. Det finns många miljarder galaxer i vårt universum med säkert många miljarder stjärnor med planeter i banor kring sig i varje galax. Sannolikheten är då stor, att det kan finnas en planet liknande jorden, där liv uppkommit. Men ändå – hit tills har man bara hittat liv på vår planet jorden.

För min egen del blir bibelns skapelseberättelser mer och mer fantastiska. Hur de på ett poetiskt sätt beskriver detta fantastiska, att från början fanns ingenting, men så skapade Gud universum och livet. Ett otroligt mirakel skedde.

Nu tillbaka till Hans Ulfvebrand föredrag. Tyvärr har jag inte läst Göran Tunströms bok Juloratoriet. Med risk för att jag tänker fel, eftersom jag inte läst boken, kommer jag ändå att tänka på vad Jesus säger: i Lukas 17:21 .. Ty se, Guds rike är invärtes i eder.»

Jag har förstått att Gud finns inte ”bortom månen eller bortom mars”, som man sjunger om i visan. (Det är en fin låt och jag lyssnar gärna på den själv, men jag tror inte, man finner Gud där, eller kanske där också).

Kanske finns Gud just i aningen, som Hans talar om. Ibland tänker jag att hur i all sin dar ska vi finna Gud, han som har skapat hela universum? Denna otroliga kraft och intelligens, hur ska vi kunna nå honom? Kanske är det så enkelt, att vi ska söka Gud inom oss? Gud har lagt in en längtan efter oss, och där i vårt inre kan vi ana honom.

(Hoppas, Hans, att jag förstått dig rätt och inte krånglat till det för dig.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: