Var inte rädd

Regnbåge

Så börjar Ylva Eggehorns psalm 256. Några ungdomar, Görel Robsarve och Ida Stenberg Wrang som gått och läst för mig i Eksta, gjorde en psalmvideo på just den psalmen. En psalmvideo som de vann tredje pris med i en psalmvideotävling som anordnades över hela Sverige för ungdomar. Psalmvideon finns på stiftskansliet i Visby.

Det var egentligen inte det jag tänkte berätta om, utan vad som hände mig en kort tid efter det att vi flyttat från Eksta till Fårö.

Jag hade fått i uppdrag att strö ut askan i havet efter en avliden utanför Lauters. Utströendet skulle ske kl. 18.00. Det hade varit en intensiv dag med mycket arbete och jag var trött och eländig, så jag hann inte förbereda någon andakt till utströendet.

Kl.17.30 gav jag mig av från prästgården till Lautershorn, där jag trodde att det var platsen vi skulle utgå ifrån. Jag väntade och väntade. Klockan blev arton, men inga anhöriga syntes till. Det var tur att det fanns en telefonkiosk vid Lautershorn, (det här var före mobiltelefonernas tid) för jag måste ringa de anhöriga och få reda på varför ingen kommit. Det visade sig då att jag hade missförstått platsen. De hade menat Lauters fiskeläge. Jag skyndade mig dit och träffade de anhöriga. Det regnade. Vi gav oss av ut i en mindre båt för att strö ut askan i havet. Jag öppnade påsen och strödde ut askan. Jag skämdes över att jag inte hade något att säga. Till slut kom jag på att jag kunde ju psalm 256 utantill: ”Var inte rädd..” så jag började läsa:


”Var inte rädd. Det finns ett hemligt tecken,
ett namn som skyddar dig nu när Du går.
Din ensamhet
har stränder in mot ljuset.
Var inte rädd. I sanden finns det spår”.

När jag läst färdigt kom solen fram och en fantastisk regnbåge visade sig över platsen där vi var.
Jag tänkte för mig själv: ”Det där förtjänade jag inte… jag hade ju inte ens med mig psalmboken”. Herren hade räddat mig från en pinsam situation.

I 1 mosebok 9:16 står det:
16 När alltså bågen synes i skyn och jag ser på den, skall jag tänka på det eviga förbund som har blivit slutet mellan Gud och alla levande varelser, vad slags kött det vara må på jorden.»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: