Kräklingbo marknad

Traktortävling

Kräklingbo marknad har hållits ända sen 1883 med undantag för pandemiåren.

I år ska jag dit och ha ett stånd tillsammans med Ronny Lundin. Vi ska försöka sälja våra böcker. För min del handlar det om den i våras utkomna boken, ”Mellan himmel och jord” och så några ”galna österdahlare”, som blivit över.

Jag har varit på Kräklingbo marknad en gång förut och sålt böcker. Då gick det fint med försäljningen. Hoppas det går lika bra i år.

Kräklingbo marknad blir nu på lördag den 10 september. Jag kommer ihåg mina barndoms marknader i Kräklingbo, men jag har för mig att de var på onsdagar och på en annan plats.  Undrar om vi som då gick i Kräklingbo skola fick ledigt på efternmiddagen? På 1950 talet var det ganska blygsamma tillställningar med kanske några hundra personer som besökte marknaden. Nu kommer det tiotusentals besökare.

En marknad jag särskilt minns var 1959? Jag var sexton år. Det hade anordnats en backningstävling med en och tvåaxlad vagn och jag lyckades vinna hela tävlingen. Sånt minns man med glädje.

Det skulle bli en fortsättning på mina backningskunskaper. Jag arbetade i Buttle stenbrott sommarhalvåret 1964. Vi lastade stenen för hand på stora vagnar som sen kördes till Roma sockerbruk. Vid ett tillfälle var det svårt att backa till vid branten på klippväggen. Jag erbjöd mig att backa dit där vi ville ha vagnen, men de andra log och sa, att hur skulle jag som kom från stan och länsmejeriet kunna det. Jag fick i alla fall försöka och backade vagnen på plats i första försöket. De andra sa ingenting, utan tysta började vi lasta på stenarna. (De kunde ju inte veta att jag vunnit en backningstävling några år tidigare på Kräklingbo marknad.)

Det var inte nog med det. ”Högmod går före fall”, heter det ju. I Eksta när jag var präst och vi bodde där, hade vi en hund som var så att säga rymningsbenägen.

En dag när det var vinter och snö hade hon som vanligt rymt. Jag tog bilen, som bakrutan var igen isad på. Jag gjorde ett litet titthål i isen och åkte sen för att leta efter Tanja, som hunden hette. Jag hittade Tanja långt nere i ”Mellingskvear”. Fick in hunden i bilen och började backa med rätt stor hastighet ”Mellingskvear” ut. Jag tänkte på hur bra jag var på att backa och att jag vunnit en backningstävling en gång på Kräklingbo marknad. Plötsligt small det till. Jag hade krockat med en av kyrkvärdarna. Det var tur för mig, att hon gillade prästen, och att jag med min bil träffat hjulet på hennes bil, så det syntes ingen skada. Annars hade jag nog fått mig en ordentlig och välförtjänt åthutning av henne.

Det är sådana här bloggar, de första jag skrev 2019, som boken: ”Mellan himmel och jord” handlar om. Så har ni inte fått tag i den ännu, kom till Kräklingbo marknad nu på lördag 10/9 för där kommer jag att finnas och ha boken till salu.

Bok

En tanke på “Kräklingbo marknad”

  1. Från 1883 till 1964 låg marknadsplatsen på Ekeskogsrum på backen mellan Sockarvät och Tjängvide. Höstmarknaden var andra onsdagen i september. Det fanns även en Vårmarknad till 1917, fjärde onsdagen i april

    Jag köpte din bok på Norrbys.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: