Hur har det gått vid Hajdeby ?

Gotlänningen

Hittade den här gamla  tidningen, Gotlänningen från den 5 juni 1963 i en låda i dag. I den finns en artikel med frågan: ”Hur ska det gå i Hajdeby?”

Det är också bilder i tidningen från de fyra gårdarna och folket där. Märta Hanell, vid gården närmast Torsburgen, Judit Lithberg på mellangården med det fina gårdskorset och så grinden från mitt hem där min mor Elsa står vid grinden med mina systrar Gunborg till vänster om henne och Lisbeth (Bettan) till höger.

Ja, hur har det gått vid Hajdeby. Min mor och far hade nio barn, sex grabbar och tre flickor. Ingen av oss  ville då ta över gården. Arthur och Märta Hanell hade två söner, Lars och Harry. De valde den militära banan.

Judit Lithberg hade inga barn och inte heller Erik Hjorter.

Mina syskon ,Gunborg, som var hemmadotter, och hjälpte min mor att ta hand om farmor som var sängliggande och så alla oss småsyskon som krävde sin uppassning. blev kvar i hemmet. Bertil blev lastbilschaufför och flyttade till Visby, Martin blev elektriker och flyttade till Follingbo, Yngve blev kvar och hjälpte far med gården. Gunnar blev fastighetsskötare och flyttade till Halmstad. Gösta blev ingenjör och försvann till Örebro. Bojan arbetade i affär och hamnade i Klinte. Jag själv blev präst och min sista tjänst var kyrkoherde i Östergarn. Bettan var lantbrevbärare och hamnade i Klinte.

Min far Gustaf dog 1967, och min mor Elsa dog 1969. Gunborg och Yngve tog då över den lilla gården. I dag bor Yngve ensam på gården, och på vintern är han nästan ensam vid Hajdeby. Han har gården utarrenderad.

Efter Judit Lithbergs död på mellangården togs gården över av släktingarna Österberg. Mellangården har så bytt ägare några gånger. Gårdskorset har sågats ner.

Gården närmast Torsburgen såldes till Sven Spjuth, för att sen ytterligare några gånger ha sålts.

Erik Hjorters hus har också varit till salu några gånger och bytt ägare.

Jag tänker på,att när jag var barn i början på 1950 talet så var vi 21 personer fast boende vid Hajdeby. Nu år 2022 är Yngve på vintern ofta ensam kvar med Einar som bor en fem, sex hundra meter bort i Erik Hjorters stuga.

Jag blev inspirerad, när jag hittade den gamla tidningen att svara på frågan: Hur ska det gå i Hajdeby?” Hoppas någon annan också tyckte det var intressant.

 

Erik Hjorter

Erik Hjorter

Judith

Judith Lithberg

Märta

Märta Hanell

 

En tanke på “Hur har det gått vid Hajdeby ?”

  1. Tänkvärt ! Hur ser det ut i framtiden ? Inga fast boende vid Hajdby i Kräklingbo precis som på många andra ställen. Eller kan det komma en ny framtid med barnfamiljer ? dock blir det aldrig så många barn igen. Och frågan är ur det går med skolan. Det behövs barnfamiljer.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: