Liten släktträff

Shelfish

(”Selfish” av deltagare i gruppen tagen av Inger Hägg. Från vänster Inger, Frej, Yngve, Rolf och jag själv Sune. Framför sitter Erik)

Vi var några släktingar till Mikael Isberg född 1790 och som kommit från Estland till Gotland 1811. Det blev dock mest tal om hans son ”Jörrn” som var mera känd i Östergarn. Jag är femte generationen av släkten Mikael Isberg. De andra är något liknande.

Vi kom att tala om gamla byggnader och var de gamla hade bott. ”Jörrn” hade med sin familj bott vid Sigdes länning i Östergarn. Ruinerna av huset kan man ännu se.

Vi kom vidare in på om det fanns något gemensamt släktdrag hos oss ”isbergare”. Vi hittade just inget. Inger är duktig på att spela gitarr och att sjunga. Frej är en duktig affärsman. Yngve hade varit bonde och deltidsbrandman. Rolf är en duktig konstnär, som gjort många tavlor. Erik, en kunnig jägare och en gång mycket duktig klockare. Vi hittade inte direkt några gemensamma släktdrag. Fast det förstås.

En man ringde mig en kväll, och vi kom att prata om släkten Isberg. Jag talade om för honom, att min farmor var född Isberg. Då sa han, att jag måste säga att alla ”isbergare” de är ”besmittade” med att ljuga.

Jag tyckte inte att jag hittade något, som jag var riktigt bra på. Då berättade Erik att jag varit någon sorts underhållare i Gammelgarn vid ett tillfälle, och att han då hört någon säga, när de gick ut genom dörren på kvällen: ”De vait ei f-n um int den där prästn jär bättar pa u berätt historiar, än ti predeike?

Fem generationer. Det blir en otrolig samling av gener om man räknar in alla släktingar, fäder och mödrar, som man kunnat ärva gener från. Därför tror jag att alla människor är unika. Vi liknar egentligen inte så mycket  någon annan.

Fast jag kom att tänka på, när jag tillsammans med brudens mor på en vigsel stod och såg ut över brudföljet efter vigseln. Brudens mor sa: ”Kan Du förstå, Sune, hur kunde Göte och jag få en så vacker brud”? Jag hade alldeles nyss läst om det här med gener och sa till brudens mor: ”Ja, man ärver minst tio generationer tillbaka”.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: