Att ge ut böcker

Böcker

Det är spännande och roligt, men innebär också en viss vånda.
Boken Längtan efter tro , som kom ut på Skeab/Verbums förlag 1981, fick jag en krona och femtio öre per bok. Den kom ut i 3000 ex så det blev en bra slant ändå. (Jag fick reda på att 97% av alla manus som kom in till förlaget refuserades och skickades tillbaka till författaren. Så jag blev stolt och glad för att de ville ge ut min lilla bok och hade gått med på ännu mindre betalt.)

De andra böckerna, utom den nu utkomna fick jag hjälp av Mart Marendt att ge ut. Jag betalade själv alla kostnaderna för böckerna. Nervöst var det, men de utlagda kostnaderna gick ihop med råge.

Den nyligen utkomna boken, som är en bloggbok med titeln Mellan himmel och jord har jag fått hjälp med av Tobbe Stuhre. Tjugofem tusen kronor med moms och allt kostade den att ge ut. Jag har våndats inför beslutet att ge ut den och ta av våra gemensamma besparingar. Gunvor och jag har ända sen vi gifte oss haft gemensam ekonomi. En gemensam kassa.

Det har varit tur för mig, för jag är inte så bra på ekonomi. Det händer, att jag ännu minns den gången på 1960 talet, när jag gick och köpte en TV för hennes sparade pengar. Det var VM i ishockey, och jag tyckte det gick före allt. Jag minns också, när jag blev sugen på en videospelare och köpte den på avbetalning. Väl hemma hos Gunvor med videospelaren plockade hon fram de sista korvörena vi hade och såg till att jag åkte till Hemse och betalade den kontant.

I dag sa Gunvor till mig, när vi var ute på vår promenad: ”Varför är du inte riktigt glad över att din bok har kommit ut”. Jag sa: ”Jag kan inte låta bli att våndas och oroa mig för kostnaden. Tänk om vi förlorar tjugofem tusen för mina vansinniga idéer”.

”Äsch”, sa Gunvor. ”Vi har god ekonomi. Boken är betald och även om du bara skulle få 100 böcker sålda, så gör det ingenting. Vi klarar oss, så var nu glad att din bok: Mellan himmel och jord kommit ut.

Hon är skön min hustru.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: