Gud är död

(Bilden hämtad från Wikipedia)

Väl hemkommen från en fin långfredagsgudstjänst i Guldrupe kyrka har jag blivit inspirerad att skriva ännu en blogg.

Jag minns en långfredagsgudstjänst i Vall kyrka 1976. Vår familj fick bo i Valls prästgård hos prästen Nils Huhta under påsk ledigheten från mina studier vid Universitet i Uppsala. Jag fick i uppdrag att predika på långfredagen i Valls kyrka.

En bok hade kommit ut under 60-talet eller kanske tidigt 70-tal. Den hade titeln Gud är död.

Jag blev bedrövad över bokens innehåll. Jag tyckte mig ha kommit till tro på att det fanns en Gud och var lycklig över det och så denna bok, som skakade om min tro.

I min predikan denna långfredag 1976 berättade jag lite om boken och slutade med orden att en gång var det sant, detta att Gud var död. Det märktes t.o.m, i själva skapelsen. Det blev mörkt över hela jorden i tre timmar. Det var solen som förmörkades. Förlåten i templet rämnade.

Jag såg fram emot att få predika också på påskdagen samma år och få berätta fortsättningen på evangeliet, detta att Herren Jesus Kristus besegrat döden och blivit levande igen.

På långfredagen var det i Valls kyrka en 30-40 gudstjänstdeltagare. Besviken blev jag när det på påskdagen kom tre eller fyra personer. Jag, som så hade sett fram emot en fylld kyrka och fått berätta för dem om den glada händelsen.

Jag berättade det för prosten Erik Beijer och undrade över hur konstigt det var, att fler kom till långfredagens gudstjänst med det hemska budskapet än det kom till påskdagens gudstjänst med det glada budskapet och där kyrkan fylldes med glädje och lovsång. Då sa han, att det var väl inte så konstigt, Du hade ju på långfredagen sagt att Gud är död. Varför skulle de då komma tillbaka? (Ja, han skämtade förstås.)

Jag har under alla år jag predikat på långfredagen tyckt att det var svårt att predika över försoningen mysterium. Många gånger har jag haft lust att göra som en annan präst gjorde. Han sa efter att ha läst långfredagens evangelium: ”Nu har evangelisten Lukas talat. Jag har inget att tillägga. Amen”.

En tanke på “Gud är död

  1. Läst 🌹Det är lätt att tappa tronen med tanke på Rysslands Invasion av Ukrania och all annan oro i Världen och hotet mot Finland och Sverige om våra länder söker Nato medlemskap. Ryssland skulle straffa länderna märkbart. Vi får be om Dialog med en fredlig lösning Globalt. 🔮♥️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: