Häftigt gräl

Häftigt gräl
Min svärfar kom att hamna i en väldig debatt om, när någon var född i socknen. Svärfar hade ett gott sifferminne och förde dessutom anteckningar om, när folk föddes och dog i socknen.

Vid ett tillfälle kom han alltså att diskutera med en annan om, när någon var född. Svärfar och den andre hade skilda åsikter och ett häftigt gräl uppstod mellan dem. Det gick så långt, att de ringde prosten Beijer, som hade hand om folkbokföringen. De ville, att han skulle se efter i kyrkoboken, när den här personen var född.

Det visade sig att Emil, så hette min svärfar, hade rätt.

Surmulet sa då den andre: ”De kan sta fail i bökar u”. (Det kan stå fel i böcker också.)

Det skulle man kunna kalla tjurskallighet, men faktum är, att han kunde haft rätt.
En gång för nu fyrtio år sen skulle jag som präst åka och uppvakta en, som fyllde 80 år i Levide församling på Gotland. Jag tog på mig prästskjortan och kragen och någon svart kostym och gav mig av för att uppvakta honom. Jag fann honom inte hemma, men fann honom arbetsklädd ute på en åker. Han påstod, att det stod fel i kyrkboken på en månad, så jag fick komma tillbaka en månad senare.

Så visst kan det ”sta fail i bökar u”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: