Betlehems stjärna

23 galaxer-i-universum.2

(Fotot föreställer galaxer i universum. Galaxer som innehåller flera miljarder stjärnor. Bilden hämtad från Wikipedia)
I fjol till jul fick vi vara med om någonting ganska ovanligt. Planeterna Saturnus och Jupiter, de två största planeterna i vårt solsystem, kom sedd från jorden i linje med varandra, så att de såg ut som en stor stjärna. Minns jag rätt så talade man to m på TV-nyheterna om Betlehemsstjärnan. Det finns de som tror, att det var Saturnus och Jupiter som år sju före Kristus stod i linje med varandra på samma sätt som de gjorde i fjol, och att det var dessa planeter som ”De vise männen” följde och som blev ”Betlehems stjärna”. Jag är mycket glad att jag till julen i fjol för ett kort ögonblick fick se ”Betlehems stjärna”. Nu i år har de glidit i sär och är ganska långt i från varandra, men man kan nog ännu se dem i samma blickfång.

Jag har hela mitt liv varit intresserad av universum och vad som finns där ute. Jag hörde talas om en predikant, som hade en förklaring till universum. Han såg himlavalvet som en sorts ”ostkupa”, som var spänd över jorden. Stjärnorna trodde han berodde på att, när Gud med sin käpp vandrade på himlavalvet, så hade käppen slitit hål på himlavalvet och att Guds härlighet på så sätt lyste igenom.

Jag fnyste och log för mig själv, när jag hörde berättelsen första gången. Jag visste ju hur universum fungerade. Hade lärt mig att universum just nu är 13,8 miljarder ljusår, men att det blir större och större, för universum kan liknas vid en bulldeg som jäser. Ja, jag log som sagt åt dumheten hos predikanten. Nu ler jag inte längre. Tvärtom, jag tycker det är en fantastisk fin bild predikanten hade.

Jag vill sluta den här bloggen med min nu bortgångne syster Gunborgs dikt, som hon skrev strax efter sin konfirmation på 1940 talet. Jag väljer andra versen från hennes dikt ”Julpsalm”.

Betlehems stjärna

Kristus som Gud oss sände
till frälsning åt världen hän.
Han Betlehemsstjärnan tände
den lyser oss vägen än.
Betlehems strålande stjärna
sänder sitt manande bud.
Låt oss i dag så gärna
lova och tacka vår Gud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: