Människor jag mött

och ännu känner

Kent 56 år

Vår son
Kent Österdahl

Kent föddes 18 december 1964 på BB i Visby. Födelseorten var Buttle församling. Vi bodde i lärarbostaden i Buttle på övre våningen. Tidigare småskollärarinnans bostad. Lägenheten bestod av ett rum och kök och två små garderober, Vi sov i den ena garderoben och vår nyföddes son sov i den andre garderoben. Det fanns inga dörrar emellan. Lägenheten värmdes upp av en fotogenkamin och när det var som kallast hade vi 12 grader varmt. (Vi bad om att få en större kamin och fick det.) Vi betalade 35 kronor månaden för hyra.

Jag arbetade först på länsmejeriet i Visby och senare i stenbrottet i Buttle. Gunvor, Kents mor hade sommaren innan tagit realen och på ledig tid arbetat i affären i Buttle. Efter det att Kent föddes var hon hemmafru i 16 år. (Vi fick två barn till.)

Kent döptes påskdagen 1965 i Kräklingbo kyrka av Herbert Röhstö. Kent var som barn ett mycket älskat barn. Han var glad och snäll. Vi trivdes i lärarbostaden i Buttle och hade väl inte tänkt oss just någon annan bostad. Jag spelade pingis med socknens ungdomar och fick idén till en ungdomsgudstjänst i Buttle kyrka. Stiftsadjunkt Örjan Lundqvist anlitades. Han tyckte vi borde flytta till Visby och till en lägenhet på Vallgravsgatan 1. Han ordnade också jobb för mig i Visby Domkyrkoförsamling, som ungdomsskreteraraspirantpraktikant. Det blev sen många bostäder för Kent och våra barn. Närmare bestämt ett 20 tal.

Kent och jag spelade mycket pingis. Han blev så småningom bättre än jag, som egentligen inte var så dålig. Kent kom att spela i Levides pingislag under en tid. Han blev också duktig målvakt i Fardhems juniorlag i fotboll och blev uttagen som en av målvakterna i Gotlands juniorlag.

Kent var duktig i skolan. Det fanns på den tiden något som kallades fria aktiviteter. Hans klasskamrater var ofta ute och lekte på fria aktiviteter, men inte Kent. Han lärde sig skriva maskin och pluggade in kejsarlängden.

På sommarloven arbetade han bland annat som dräng på Stjärnarve bondgård i Eksta. Lönen han fick köpte han en byggsats till en dator. (Jag tyckte nog det var att slösa med pengar till en så dyr leksak.) I dag är sonen Kent mycket duktig på dator och har just räddat mig från en pinsam situation. Jag hade sökt efter en epost via nätet och fick in virus i min dator och konstiga porrbilder. Då var det bra att Kent köpte den där byggsatsen och kunde hjälpa mig att komma ur denna pinsamma situation och få min dator fri från virus igen.

Kent läste naturvetenskap på gymnasiet och var mycket bra på matematik Han läste också ryska som tillvalsspråk. På universitet valde han att läsa teologi och tog teologie kandidatexamen. Han  prästvigdes 1991, blev komminister i Eksta och senare kyrkoherde efter Ebbe Klint i Klinte. Tjänsten som han ännu innehar.

Kent var med när Gunvor och jag gifte oss i Kräklingbo kyrka 1964. Han var inte född än, men han var med. Gunvor och jag firade guldbröllop 2014. Kent, vår son, var präst för oss, när vi då förnyade våra vigsellöften i Buttle kyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: