Millenniumskiftet i Östergarn

Östergarns kyrka.

(Foto: Kent Österdahl)

Sista dagen på förra milleniet var för somliga något orolig. Några hade funderingar om  att datorsystemen skulle bli knasiga (2KY-buggen) och kanske utlösa kärnvapenkrig. Det fanns också någon gammal spådom om att jorden skulle gå under år 2000. Just den gamla spådomen oroade dock inte mig, för jag var övertygad om att vi redan passerat tvåtusen år.  Det är fel i tideräkningen. Det är mer troligt att Jesus föddes år sju före Kristus.

Släktingar, som firade millenniumskiftet vid Hajdeby för sina hundars skull, blev dock mycket förskräckta. Precis kl.24.00 slocknade ljuset och det blev alldeles mörkt i huset. -En propp hade gått.

Kl.23.00 firade vi gudstjänst på nyårsafton i Östergarns kyrka. Kören och ett hundratal personer deltog. Efter gudstjänsten gick vi alla fackeltåg upp på Östergarnsberget för att där beskåda fyrverkeriet vid millenniumskiftet. Det var högtidligt och fint, när vi gick där med våra facklor. Det enda som oroade mig var att någon skulle falla utför klippkanten på berget. Det var många barn med, bland andra våra barnbarn, så visst hade jag anledning att vara orolig. Jag hade satt upp marschaller längs klippkanten för säkerhets skull. Det blev ett fantastiskt fyrverkeri, och jag tror, att de som var med tyckte att de varit med om något särskilt.

Några som inte kunde vara med var hustru Gunvor, som istället för att vara med på berget satt i prästgårdens kök med vårt barnbarn Elin, som fötts några veckor före millennieskiftet. Nästan hundraåriga Ester höll Gunvor och Elin sällskap. Gunvor tyckte, att det var något visst med att vaka in det nya milleniet tillsammans med en nästan nyfödd baby och en nästan hundra årig dam. Något av historiens vingslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: