Östergarns prästgård

Östergarns prästgård 2Tiden vi bodde i Östergarns prästgård.
Gunvor och jag flyttade från prästgården på Fårö till Östergarns prästgård dagen efter Domsöndagen 1995. Jag tillträdde tjänsten som kyrkoherde i Östergarns pastorat första söndagen i advent 1995. Jag var kvar där till pensionen år 2005.

Det var en fantastisk tid. I prästgården  fanns det gott om plats för oss två. Det gick att bo på tre våningar. Dessutom fanns källare, vind och sotarloft. Så det fanns plats för våra tre barn med respektive och alla våra åtta barnbarn, när de kom på besök . 

De kom till oss söndagar och helger. Vid jul och påsk bjöd vi dessutom in släkt och vänner. Det fanns plats för alla.

Jag minns särskilt en jul då vi var  26 personer till middagen och sjutton av dem låg över på julnatten.  Fem av våra barnbarn, elva, tio, nio och åtta år  låg i samma rum. De ville ha det så. (De tre yngsta låg hos sina föräldrar. )Det var livat värre. De ”gjånade” och glammade. En av föräldrarna , som såg TV i rummet bredvid, sa till mig, att jag skulle gå in till barnbarnen och be dem vara lite tystare. Jag  gick in till dem, men kom mig inte för att säga till dem att vara tystare. Jag blev så lycklig och glad, när jag såg alla barnbarnen, att jag glömde säga något och snart glammade och skrattade jag lika högljutt som de.

Det var mycket för mig att göra på julen. (Kanske ännu mer för hustru Gunvor) Först var det frukost. Sen gick vi och tände de meterhöga stubbarna, som vi sågat ett kors i. De brann som stora facklor längs vägen ut från prästgården.
Vi gick så alla in i kyrkan , där jag ledde en gudstjänst som kallades ”samling vid julkrubban”. Efter gudstjänsten bjöd vi så in alla som var med på gudstjänsten till prästgårdens flygel, där vi dansade kring granen.

Efter kaffe och julmiddag var det så dags för julnattsgudstjänst kl.23.30. Julotta hölls i någon av pastoratets kyrkor först kl.05.30 och senare i en annan kyrka 07.00. Kantorn, Tore Siltberg och jag gick efter väl förrättat värv efter sista julottan till prästgården och drack var sitt stor glas gotlandsdricka. Kl.19.30 var det så dags för juldagsmässa i någon av kyrkorna. Annandag jul hade vi bara en högmässa. Jag hade en idé om att vid jul och påsk skulle det vara gudstjänster i alla pastoratets kyrkor.

Jag hade tänkt att skriva om mycket mera, såsom påsken, tennis, pingis, millenniumskifte, gymnastiksalen och mycket mera, men jag förstår att det blir för långt. Kanske blir det i en annan blogg fram över.

Det var i alla fall en underbar tid tillsammans med barnbarnen i Östergarns prästgård. I dag väntar ett av våra barnbarn sitt lilla barn. Gunvor blir då mormorsmor och jag blir gammelmorfar. Inte nog med det. I sommar väntar ett annat barnbarn på att för första gången bli pappa. Jag minns så väl, när de sprang och lekte där i Östergarns prästgård.

Östergarns prästgård 1

2 reaktioner till “Östergarns prästgård”

  1. Minns er tid i Östergarn med stor glädje! Du vigde Johan och mig och höll ett kort men jätteroligt tal på bröllopsmiddagen. Gunvor var så fin i sin Gotlandsdräkt. Några år senare jordfäste du mamma, det är ett vemodigt men mycket fint minne.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: