Bröllopet i Kana

Fårö kyrka

(Foto från Wikipedia)

Hörde helgmålsbönen med Caroline Krook i kväll. Evangeliet för i morgon handlar om ”Bröllopet i Kana”.

Jag drog mig till minnes en gudstjänst i Fårö kyrka för ett tjugotal år sen. Den handlade om just bröllopet i Kana. Jesus och hans mor Maria var med på bröllopsfesten. Då händer något mycket pinsamt för brudgummen. Vinet hade tagit slut och brudgummen fick skämmas. Jesu mor Maria, som tydligen visste att Jesus kunde göra under, ber därför Jesus att rädda den pinsamma situationen. Jesus vill inte först, men gör så som hans mor vill.

Jesus sa då till tjänaren, att han skulle fylla de sex krukorna med vatten som användes till judarna reningsceremonier. ( Krukorna rymde var och en 100 liter) När det var gjort sa Jesus: ”Ös upp och bär det till bröllopsvärden”. Värden smakade på vattnet, som nu blivit vin.

Jag tog i ordentligt i min predikan. Jag sa: Jesus är minsann ingen glädjedödare. Sexhundra liter gott vin ordnade han och räddade därmed brudgummens ära.

Vad jag inte visste var, att det till gudstjänsten i Fårö kyrka kommit ett femtiotal personer med buss, för att närvara vid gudstjänsten. Efter gudstjänsten fick jag reda på att alla var nykterister. IOGT eller NTO, jag kommer inte ihåg riktigt vilken organisation de tillhörde. Lite pinsamt var det i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: