Lucia

Mina funderingar kring Lucia.
Jag kan inte bevisa, att jag har rätt i mina funderingar, eftersom jag inte kan hitta bevisen för att jag inte fantiserat  ihop allting, men ändå.

Jag har för mig att Lucia var ett helgon, som hade mycket vackra ögon. En romersk soldat förälskade sig i hennes ögon. Då hon förstod, att hennes ögon var en frestelse för den romerske soldaten stack hon ut sina ögon. (Hon fick sedan nya som genom ett under.) Detta stämmer inte alls med Wikipedias berättelse. Kanske har jag blandat i hop Lucia med något annat helgon.

Jag har hört många olika  bakgrunder till vårt luciafirande. En av dem var, att en kvinna som ville ge mat åt svältande satte en ljuskrona på huvudet för att kunna bära så mycket mat som möjligt med båda händerna.

På 80-talet tror jag att jag läste ett utdrag ur någon doktorsavhandling om, att luciafirandet egentligen var ett Mariafirande.  Då reformationen kom till Sverige förbjöds mariadyrkan. Man kringgick  då problemet genom att kalla det dagens namn i almanackan, Lucia. Denna tolkning skulle kunna förklara ”helgonglorian” kring hennes huvud.

Det är tråkigt, att jag inte kan hitta utdraget. Kanske har jag fantiserat i hop alltsammans, men hur skulle jag kunna få ihop en så fin förklaring?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: