(Foto från Wikipedia)
”Tecknad av Hr Donner 1843” källa: Inger Hägg.
Sune Österdahl:
Det sägs att Mikael Isberg var ättling till en av Karl den Tolftes soldater som blev kvar efter Karl den tolftes krig i Ryssland.
Michael Isberg flydde 1819 tillsammans med sin bror då ryssarna sökte efter soldater till sin armé. Efter fyra hårda dygn på sjön kom Mikael och hans bror i land i Östergarn, där de fick tjänst hos Jakob Dubbe.
Han började som dräng på gården Ungbåtels (Rosendahl) i Follingbo. I husförhörslängden för Follingbo 1808-1823 på s 186 står det endast Michael, inget efternamn. I kanten har prästen skrivit 21 år 1818. Han flyttar 1819 till gården Norrbys och blir dräng hos handelsmannen Lagerdahl. 1821 flyttar han till gården Storvede.
Flyttade 1843 från Norbby, Follingbo till Hägvalds Hejdeby. Flyttade 1856 från Hägvalds Hejdeby till Stenstuge grund, Endre. Flyttade 1877 11/11 från Stenstuge Grund Sockenstugan, Stenstugegrund, Endre.
Michael Isberg var min farmors farfar. ”Jörrn” Isbergs far. Michael föddes 1796 i Ösel och dog 1862 i sockenstugan (fattigstugan) i Endre.
Jag läser just nu Herman Lindqvist böcker ”Historien om Sverige”. Läser om karolinerna. Det var Karl den elfte som samlade denna armé av drängar och arbetslösa. Det var första gången de fick en uniform som var lika för alla soldater. Under Karl den tolftes tid ansågs den vara den största av Europa länders arméer och kanske också den bästa.
Jag läste om att det fanns mycket nedtecknat om karolinerna. Hur de var utrustade och mycket annat. Jag tänker – kanske finns de namngivna någonstans, och att man där skulle kunna söka efter namnet Isberg.
Man skulle också kunna söka i kyrkböckerna, men problemet är att jag vet inte i vilken socken han bodde, eller från vilken landsdel han kom från. Dessutom skulle det vara minst fyra generationer från Michael Isberg till karolinen Isberg, som i så fall skulle ha bott i Ryssland eller Ösel.
Visst skulle det vara häftigt att ha en släkting som varit med i slaget vid Narva. Det skulle kunna bli ett uppslag till en spännande roman, om man hade förmågan att skriva, men det förblir nog bara en dröm. Det skulle i varje fall vara roligt, om det gick att bevisa att man var släkt med en av karolinerna.
Häftig berättelse. Skulle passa bra i Sockenboken Östergarn som kommer nästa år. Med vänlig hälsning, Bengt Klingvall
GillaGillad av 2 personer
Jag hade en ingift släkting, nu död sedan länge, som kunde bevisa sådan släktskap. Han hade i sin ägo brev, som bevarats i hans släkt i 300 år. Där skrev en åldrad förfader, att han slängt sitt svärd i skogen bakom soldattorpet ”för det har jag gjort så mycket ont med”. Min ganska avlägsne släkting hade blivit ägare till det gamla torpet och gjort bostad av det. Bakom det grävde han en gång upp resterna av ett gammalt svärd. Jag har ingen aning om vad sakerna nu finns.
GillaGilla
Jag har nyss läst Henry Lindqvist bok ”Historien om Sverige – storhet och fall”. Det var hemska upplevelser karolinerna fick vara med om. En enväldig nittonårig kung. Ja hur kunde man gå med på det?
GillaGilla