Adventsstjärnan

Finding_sirius

(Bilden från Wikipedia.)

Betlehems stjärna.

Jag vaknade c:a 04.30 i dag på domsöndagen. Stjärnan Sirius lyste så starkt in genom vårt fönster i Buttle. Mina tankar gick till vår lägenhet i Visby, och att vi skulle börja göra adventsfint där. Sätta upp adventsljusstakar och hänga upp adventsstjärnan. Alla dessa tankar kom till mig för att Sirius lyste så starkt in genom vårt fönster. Det väckte min nyfikenhet och jag gick upp och klädde på mig och möttes av en fantastisk stjärnhimmel. Orion och därunder Sirius. Cassiopeija, Karlavagnen som pekade på Arcturus Björnvaktaren, och långt därunder i samma riktning planeten Venus och mycket annat såg jag också..

I ungdomen sa jag mig vara ateist. Jag fick vara med om ett mirakel och kom till tro. Det har dock varit viktigt för mig att vetenskap och tro inte är motsatser.

Jag fick lära mig att ”Betlehemsstärnan” kunde vara planeterna Saturnus och Jupiter som år sju före vår tideräkning  bildade en konjunktion, så att de såg ut som en stor stjärna. Saturnus skulle betyda någonting med judarna och Jupiter, konung och då skulle det alltså vara ”judarnas konung”, som gick före de vise männen.

Munken Dionysius Exiguus räknade år 525 ut, när Jesus Kristus föddes. Han lär ha glömt de sju åren som kejsare Augustus inte ansåg sig själv som gudomlig. Så enligt den här teorin som jag fått lära mig föddes alltså Jesus sju år före år noll. (Det finns säkert många andra teorier också).

Vår son, Kent, föddes den 18 december 1964. Stolta och glada över att vi fått en son, satte vi in en annons i tidningen: ”Född en son, Gunvor och Sune Österdahl”.

I många av min julpredikningar har jag hänvisat till vår annons, detta att vi på så sätt talade om i tidningen att vi fått en son. Så gjorde Gud också, fast han använde sig av dåtidens största tidning, himlavalvet.

Nu i advent påminns vi, när vi hänger upp våra adventsstjärnor om vad som en gång hände i historien. Då när de vise männen fick se stjärnan och gav sig av för att leta efter den nyfödde konungen.

(Någonting säger mig att de tre stjärnorna i Orions bälte ibland har kallats ”De vise männen”?) (Ja, jag kan ha fel som i så mycket annat.)

2 reaktioner till “Adventsstjärnan”

  1. Jag har alltid kallat de tre stjärnorna i Orions bälte för ”De tre vise männen.”
    De utgör nästan en egen stjärnbild genom det.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: