Det goda och det onda.

Coronavirus
(Foto från Wikipedia)

Vid en 75 årsmiddag, som jag var med på, kom jag att sitta mitt emot några psykologer. Vi kom att tala om ondskan i världen. I sorlet, som var i lokalen, uppfattade jag att det var någon, som inte trodde på ondskan. Då sa jag, att trodde man inte på att det fanns ondska i världen, då var man dum i huvudet.
Det var bara att se sig om i världen. (Jag fattade inte, att det var de själva som sa att de inte trodde på ondskan. Jag skämdes över att jag varit så ofin och bad om ursäkt för det.)

Just nu läser jag Herman Lindqvist bok, historien om Sverige: ”När Sverige blev stormakt”. Efter det att jag fick en stroke under min sjukdomstid läser jag betydligt sämre och fattar mindre vad jag läser än tidigare. Ändå förstår jag att det var inte bättre förr med alla krig och häxprocesser. Fruktansvärt mycket ondska har funnits under historien gång.

Jobs bok i Bibeln tar upp frågan om ondskan i världen och framför allt: ”Varför måste den rättfärdige lida ?”. Job trodde  på en god och kärleksfull Gud och kunde  inte förstå varför han måste lida, som inte gjort något ont. Varför går det den orättfärdig väl, och den som lever rätt går det ofta så illa för? Job ställde sig frågan om livet var rättvist.

Det finns många som  lever kärleksfullt, ärligt och ett i våra ögon ”rent liv”, men som ändå drabbas svårt av sjukdom, sorg och olyckor, medan andra som med våra ögon mätt är riktiga ”drumlar” klarar sig bra här i livet. Jag kan förstå, om Job tyckte att livet inte var rättvist.

Varför det finns ondska i välden och varför oskyldiga drabbas har, om jag förstått det rätt, ingen något bra svar på. Det kallas ”teodicéproblemet”.

Ja, mycket ondska finns i vår värld, det går inte att förneka. Men det finns också mycket gott.

En liten pojke blev tillfrågad vid sin konfirmation om vad vi vet om Gud. Han sa, att om Gud vet vi inte så mycket, och det vi vet, det är vad Jesus visat oss.

Jesus visade vad kärlek var, när han gav sitt liv för att rädda oss.
Jag har hört sägas, att hedningarna om de första kristna sa: ”Se vad de älskar varandra” De kallade också de kristna för: ”Folket som förlåter”.

Låt oss komma ihåg att Jesus också sa, att inte ens en sparv faller till marken utan att Gud är med.

Kanske har det blivit för mycket med allt tal om miljöförstöring och coronavirus i våra medier. Väldigt stor del av nyheterna och tidningarna handlar om detta. Kanske orkar vi vanliga människor inte längre lyssna på alla domedagsprofeter och vad som kommer att hända framöver.

Forskaren Hans Rosling sa någonting om, att vi aldrig tidigare har haft det så bra som nu på vår jord.

Ja, vi får ta det onda med det goda.

2 reaktioner till “Det goda och det onda.”

  1. Den sydafrikanske biskopen Desmond Tutu skriver så här i sin bok ”Gud har en dröm. Varje gång det sker en ond handling i världen så sker det samtidigt minst 7 goda handlingar. Nog låter det både förtröstansfullt och härligt. Jag tänker ofta på just den lilla meningen och hoppas att det är så.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: