Domedagen

nedladdning

Domedagen

Jag såg ett TV program om domedagen i går kväll. Det var en psykolog som uttalade sig. Det var några kristna pastorer som också uttalade sig. Det var också en präst från Svenska kyrkan.

Det inspirerar mig att också få uttrycka en åsikt om Domedagen. För den kommer. Det är jag alldeles säker på.

En dag blir i alla fall jordens sista. Vi vet bara inte riktigt när. Astronomerna tror att det blir om någon miljard år, när solen blivit svalare och blir en röd stjärna och sväller ända ut i Jupiters bana. Det måste innebära att jorden då uppslukas av solen.

Kanske kommer Domedagen innan dess. Största hoten för vår jord är kanske att vi träffas av en stor meteor eller komet. Kanske är ändå det största hotet av alla vi själva med våra kärnvapen. Det lär finnas kärnvapen så det räcker till att förstöra vår jord flera gånger om.

Ett är säkert vi vet inte när den kommer.

Jag tror inte det har med pest och kolera och corona att göra. Däri har har biskoparna rätt. Pest, kolera , Corona och  klimatförstöring har nog inte så mycket med Domedagen att göra. Pandemier har förekommit tidigare. Ännu värre än den som nu är.

Klimatförändringar har förekommit under hela jordens tid. Det har varit perioder med istider, och likaså intensiva värmeperioder under århundradena.

Jag lyssnade på ett sommarprogram för några år sen, där en mycket kunnig sommarpratare talade om allt hemskt som skulle ske med jorden på grund av uppvärmningen. På kvällen hörde jag på nyheterna  om två engelska forskare som forskade om solen och de påstod, att vi gick mot en ny istid. Vi skulle märka det om ett 15 tal år.

Uppenbarelseboken i bibeln handlar om Domedagen, Den yttersta dagen, då Herren Jesus Kristus skall komma tillbaka.

Prosten Erik Beijer, teol doktor och tf  professor i Nya Testamentet i Uppsala menade, om jag förstått honom rätt, att Uppenbarelseboken i Nya testamentet i bibeln var en trösteskrift för de första kristna, som var oerhört plågade under de hemska förföljelserna under de första århundradena.

De första kristna väntade intensivt på att Herren Jesus Kristus skulle komma tillbaka och hämta de sina till sig. Ännu i dag sitter vi i våra medeltida kyrkor vända mot öster, för vi tror att Herren Jesus Kristus, som är uppståndelsens sol skall komma från öster. Vi har tålmodigt väntat i snart två tusen år och han har inte kommit än. En dag kommer han. Var så säker.

Vi vet bara inte när. Jesus blev tillfrågad om, när han skulle komma tillbaka, men gav   inget exakt svar. Den dagen, sa han, vet ingen när det blir, ingen utom Fadern.

En tanke på “Domedagen”

  1. Jag läste en gång, att enligt rabbinsk lärdom är varje människa i sig en hel värld. Därför är det en stor och fruktansvärd sak att döda en människa. Därför kan vi se berättelser om världsundergången som allegorier över vår individuella död. Då skall allt uppenbaras. Då kommer Kristus, Samvetet – Guds röst – med makt. Det innebär skammens eld. Vår Gud är en förtärande eld. Skammen anses vara den mest nedbrytande av alla känslor. Skam är ett av Djävulens namn. Molok. Det är så den onda människan upplever Guds vrede. Kan vi skjuta domedagen en milliard år in i framtiden, så behöver vi dock inte bry oss.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: