Mitt ”rätta” jag?

Su

På TV såg jag i dag en trevlig gudstjänst från Pingstkyrkan. Predikanten talade något om ”människan innanför och den utanför”. Hon formulerade det säkert inte så, men det fick mig att tänka på, när jag, tillsammans med ett tjugotal personer en gång på tidigt 70 tal, läste en universitetscirkel på distans. Det kom ned professorer och docenter från Uppsala till Visborgskyrkan i Visby. I ämnet etik hade vi den mycket kunnige ”gotlänningen” Hans Nystedt.

Vid en av rasterna i hans föreläsningar ställde jag frågan om vilket som egentligen var den ”rätta” människan. Kanske, sa jag, var det när man var berusad eller ”full” och utan hämningar som den äkta människan visade sig?

Hans Nystedt sa då, att en människa utan hämningar är en odräglig och mycket farlig person, så han ansåg inte att det var den personens ”rätta” jag.

Jag förstod, att han hade rätt. Gunvor och jag brukar gå en halv till en mil varje dag. Idag hade jag ingen lust att vandra. Ändå gick jag med ut. Varför gjorde jag det? Jo, för jag vet, att om jag hoppar över en dag, så är det så lätt att hoppa över fler med resultat att jag snabbt blir tjockare igen.

Jag tänker också på, om jag tycker att någon har en väldigt ful hatt på sig, så säger jag inte, att det är en väldigt ful hatt du har. Är jag då inte ”rak” utan falsk, som inte säger vad jag tycker ?

Jag funderar också på, när man under livet har den starkaste sexualdriften och man då möter en lättklädd mycket vacker kvinna. Helst av allt vill nog de flesta män gå fram och röra vid henne, men vi gör ändå inte det, för vi har hämningar, (eller vi har fått viss fostran, även innan metoo.)

Så visst hade Hans Nystedt rätt, när han sa att en människa utan hämningar är en otrevlig och farlig person.

Ja, frågorna är många och kanske gör jag felet, att jag blandar ”äpplen med päron”, för jag vet inte så mycket.

Det är bara många tankar och funderingar som kommer upp i min hjärna. Jag tänker på vad Anders Larsson en gång sa om en person, att vad som än dyker upp i hans hjärna, så rinner det osorterat ut genom munnen.

Ja, så är det nog också hos mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: