Avtryck

K Isberg2

(Foto  av Georg Isberg sittande vid Katarina Isbergs bår,  1902).

I går kväll såg jag ett program på TV som handlade om ett äldre par som åkte båt på många av världens floder och kanaler. Till sist läste mannen en dikt av Shakespeare. Jag förstår inte  Shakespeare så bra, men uppfattade att mannen läste något om att livet  var som en dröm, som om vi inte skulle ha levt.

Jag kom att tänka på att varje mänskligt liv sätter sina spår, lämnar avtryck. Det gäller presidenter, konungar, kejsare och andra maktmänniskor, men också oss vanliga människor. Ja, även de som inte fått leva så länge. Avtryck lämnar de ändå. Påverkar historien i stort eller smått.

Jag tänker på min farmors mor, Katarina   (som ligger i kistan), nog satte hon sina spår alltid. Hon födde sju barn varav fyra emigrerade till Amerika. Hade inte hon funnits hade släkten sett annorlunda ut.

Även alla kvinnor och män som aldrig fått några barn har satt sina spår och lämnat avtryck. Påverkat omgivningen, förändrat historien genom att ha funnits till.

Det gäller också barn som dog vid födelsen. Deras liv satte ändå sina spår, påverkade många i deras omgivning.

Jag berättade för Gunvor mina tankar, när vi sett programmet. Hon tyckte det lät positivt, men också skrämmande.

Det jag är ute efter är, att få många som känner sig betydelselösa, och att deras liv är meningslösa att inse att så är  det  inte. Vårt liv, kort eller långt lämnar spår, gör avtryck i historien.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: