I Pingstens ljuva tid

Paradisträd

Paradisträdet vi fick av Elimförsamlingen när jag slutade min tjänst som kyrkoherde i Östergarn 2005.

Glad Pingst.

Jag skrev eg. en helt annan blogg om offer, men som jag tyckte blev för tung att läsa på den glada pingstens tid). Den var schemalagd till kl.08.00 i dag, så jag får skynda mig. Jag väljer en av mina gamla predikningar på pingstdagen.

Pingstdagen

Pingsten är Andens högtid. Den helige Ande är Hjälparen som Fadern sänder. Anden ska hjälpa oss att tro. Anden kan vara lite svår att få grepp om. Att helt greppa eller förstå Guds Ande går egentligen inte, men här kommer en kort och översiktlig beskrivning:

Den helige Ande är Guds närvaro och Guds verksamma kraft.

Vi hittar exempel på det på många ställen i Bibeln, t ex i den första skapelseberättelsen och då profeterna får sina profetior. Andra exempel är när Jesus blir människa och när Jesus driver ut de onda andarna och förstås när apostlarna i dagens episteltext får kraft från Gud, så att de kan gå ut med budskapet om Jesus i världen.

Den helige Ande är Guds närvaro och Guds verksamma kraft.

Anden är det nya livets princip som de kristna skall följa. Som konsekvens där av får vi andens frukter. De står omnämnda i Gal 5 och är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. (Andens nio frukter.)

Jesus hade gett sina lärjungar i uppdrag att gå ut i hela världen och göra alla folk till lärjungar, men de satt bakom låsta dörrar, darrande av skräck. De var rädda för att folk skulle upptäcka att de hörde Jesus till.

Så händer det. Det hörs ett dån från himlen och tungor som av eld kommer ner över dem. De hade fått hjälp. Den Helige Ande, Hjälparen hade kommit till dem. Lärjungarna blir förändrade. De som förut varit så rädda går nu ut till folket och berättar frimodigt om Jesus. Det märkliga är att alla förstod vad lärjungarna sa. Det gjorde detsamma från vilket land de kom. Alla förstod.

I 1:a Mos. berättas det om hur människan för länge sedan greps av högmod och försökte bygga ett torn, som nådde ända upp till himlen. Babels torn kallar vi det. Deras högmod blev deras fall. Bibeln berättar att det hände något konstigt med dem som byggde. De förstod inte varandra längre. De upplevde varandras språk som babbel. Det är just från Babels tornbygge som vi har uttrycket, att det är värst vad de babblar.

Man kunde inte längre samarbeta som förr. Söndringen var ett faktum. På Pingstdagen, när Anden kom helades det som var trasigt. Folket förstod – tack vare Guds kraft – vad lärjungarna predikade.

Tänk – hur höga torn vi än bygger, hur starka rymdraketer vi än utvecklar, så lyckas vi aldrig på egen hand nå till Guds himmel. Visst kan vi i naturen liksom se Gud på ryggen, som Linné sa, men att komma till tro på en kärleksfull Gud är inte så lätt på egen hand. Det hjälper inte med mikroskop eller teleskop.

Tack och lov så behöver vi inte bygga höga torn, för att nå upp till Gud. Gud har istället kommit hit, han har sträckt sig ner till oss genom Jesus Kristus. När Jesus föddes till vår jord nådde en flik från himlen vår jord. Så också idag. En flik av himlen kommer till oss i nattvardens bröd och vin. Måltiden vi snart ska fira tillsammans med Herren.

Det är svårt att förstå hur Herren kan vara med oss i brödet och vinet, svårt att förstå att vid nattvardsbordet har måltidsgemenskap med alla dem som gått före oss, dina trogna i alla tider heter det ju i bönen.

Nattvarden är ett mysterium och vi behöver be Anden hjälpa oss, så att vi kan ana att Herren Jesus älskar oss så mycket och kommer oss så nära att han rör vid våra läppar.

Dagens evangelium är hämtat ur Jesu avskedstal till sina lärjungar. Jesus säger till dem och oss bland annat:

Om ni älskar mig kommer ni att hålla mina bud.

Vad är det för bud, Jesus givit oss.

Jesus säger: Joh 13:34

Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra.

Ofta talar Jesus om förlåtelse och säger Döm inte, så skall ni inte bli dömda

Och i vad vi kallar gyllene regeln säger han: Matt 7:12:
”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”.

Om ni älskar mig kommer ni att håla mina bud, säger Jesus. Hur ska vi klara att hålla hans bud. Vi får be den Helige Ande om hjälp att leva så som Herren önskar.

AMEN.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: