Min barndoms jular

morbror Gustaf

Mina morbröder, Gustav Tuftström 1910-2001 och Knut Tuftström 1913-1969.
Mormor Agda dog i tbc när barnen var små. Gustav och Knut kom till prinsessans Eugenies barnhem vid Fridhem. Gustav blev gift med Hilma Klingvall och hon hade en manufaktur vid Hästgatan i Visby. Knut fick arbete vid en bilfirma, men flyttade senare till fastlandet. (Han bodde hos oss en sommar vid Hajdeby)

Min syster Bojan skrev en dikt om hu vi hade det när vi växte upp. Hon skrev bland annat om hur vi slog in gamla saker på julafton, för att också vi skulle ha några julklappar att öppna. Det var dock före min tid, så jag minns det inte. Däremot minns jag att vi fick ett paket från Norrland, med gamla kläder och gamla saker i. Bland annat en julkrubba av papper, som när man fällde ut den så blev den tredimensionell och med ett färgat fönster på baksidan. Satte man ett litet ljus bakom lyste det så fint därinne på dem  i stallet. En av vise männen hade inget huvud, men det gick bra ändå. När papperskrubban kom upp på hyllan, då var det jul.

Jag minns också att morbror Gustav och moster Hilma, som inte hade några barn kom ut till oss vid Hajdeby i sin svarta bil och hade med sig julklappar till oss. Nya strumpor, underkläder, skjortor och byxor. Alltsammans nyttiga saker som vi nio syskon var i stort behov av. En gång, när jag var en fyra-fem år hade de med sig en alldeles ny lastbil av trä. Den var röd, grön och gul och den var min. Jag gladdes väldigt mycket åt lastbilen och lekte ofta med den.

De var hyggliga. Morbror Gustav blev 91 år och jag hälsade på honom på Forsagården, där han var sista tiden. Jag var nyfiken på hur han hade haft det på barnhemmet och hur hans ungdom varit, men han slog min fråga ifrån sig och sa, att det gamla pratar vi inte om. Jag tror att minnena var för svåra för honom. Morbror Gustav och moster Hilma fick jag ha begravningsgudstjänsterna för. Min nu bortgångne bror Martin skrev en dikt till morbror Gustav inför hans begravning.

 

 

Morbror Gustaf o Martin

En tanke på “Min barndoms jular”

  1. Tänk hur det kunde vara på den gamla tiden. Om julklappar delades ut så var det nog till större uppskattning och tacksamhet än idag. Och lite speciellt var det om man fick julklapp från avlägsna släktingar kanske boende på fastlandet. Jag och mina systrar brukade få julklappar från Stockholm och det var lite speciellt. Men jag var en jul så nyfiken på systrarnas paket så jag klämde och klämde. På julafton visade det sig vara parfymflaskor med en sån där tryckbehållare. Flaskorna var utan innehåll men pappret luktade väldigt gott. :-))

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: