Inför allhelgonahelgen

farmors grav 2

Min farmors grav.
Farmor hette Charlotta Österdahl f. Isberg.

Jag var och tände ljus på min farmor och farfars grav på Gammelgarns kyrkogård i går kväll. Farfar var död innan jag föddes, men farmor levde tills jag var femton år. Jag minns henne mycket väl. Det var skymning när jag tände ljuset. En fantastisk vacker kväll och jag tänkte på hur hennes liv hade varit. Hon föddes vid Sigdes länning i Östergarn. De var sju syskon. Fyra av dem emigrerade till Amerika 1898 och 1900. Deras far och mor hette Georg, ”Jörrn” kallad och Katarina. För ett tjugotal år sen anordnades en släktträff, där många av ”amerikanerna” var med. Förvånad tyckte jag mig känna igen vår egen dotter Anneli i amerikanske släktingen Joannes personlighet. Samma humor, samma glädje och med glimten i ögonen. Jag la också märke till,att de amerikanska släktingarna stod vid min farmors grav och grät inför graven. Kanske tänkte de på att hennes syster var en av deras anförvanter som emigrerat till Amerika.

Tog en promenad som avbrott i skrivandet. Då fick jag ett SMS från vår son, kyrkoherde Kent i Klinte. Han skrev i SMS: et att ”tidevarv komma, tidevarv försvinna…” Även han måste haft tankar på hur tiden går.

Farmorsh

Fotot  är taget vid gården  Sigdes länning i Östergarn där min farmor och hennes syskon växte upp. (Kanske är fotot taget när någon av hennes syskon emigrerade till Amerika.)

På fotot härnedan syns det som är kvar av gården vid Sigdes länning. Med på fotot är släktingen och bildkonstnären Rolf Lindkvist. Han är femte generationen av Isbergarna: ”Jörrn”, Elin, (min farmors syster), Karin, Vera och Rolf. Jag tänker så på vår son Kent. Han är också femte generationen: ”Jörrn”, Charlotta, Gustaf, Sune och Kent.

På Gotland använder vi alfabetet i kusinordning. Kent och Rolf är alltså B kusiner.

Tidevarv komma tidevarv försvinna
släkten följa släktens gång,
aldrig förstummas
tonen från himlen
i själens glada pilgrims sång.

(psalm 297:2)

 

Rolf L

5 reaktioner till “Inför allhelgonahelgen”

 1. Hej Sune! Jag googlade ”sigdes lämning” för att jag vet att min farmor har rötter därifrån. Råkade vara i området och intresserad av historia så hittade jag hit. Mycket intressant och fin text. Min farmor heter maj Britt Jakobsson och jag har minnen att vi setts i min barndom då vi hade hus i sigdes. Mvh marcus Elis Jakobsson

  Gillad av 1 person

  1. Hej. Vi är släkt. Din farmor och jag är nog a-kusiner. Jag Elin Hägglund f. Isberg och min farmor Charlotta Österdahl f Isberg var syskon. Jag ska se efter hur det hänger ihop, men släkt är vi. Ha det gott. Sune.

   Gilla

  2. Maj-Britts Mamma hette Karin Lingström f. Häglund. Hennes mamma hette Elinora (Elin) Hägglund f. Isberg. Hon var syster med min farmor Charlotta. Deras far hette Georg Isber.(Jörrn kallad). Hans hustru hette Katarina. ”Jörrns far hette Mikael Isberg och kom från Ösel.. Han lär ha varit ättling till en av Karl den tolftes soldater som blev kvar i Ryssaland.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: