”Att gå ur tiden”.

 

GSvid Trosings2Gunvor och jag firade i går, den 7 oktober 58 år sen vi träffades. Gunvor var för första gången inbjuden till CUF dans i Ala socken. Jag var mejeriarbetare i Visby och samma dag fått mitt körkort för bil. Jag hade en Ford Zefyr av 1954 års modell. Jag fick köra henne hem efter dansen, den krokiga vägen till hennes hem i Buttle socken. Vi har sen dess varit tillsammans.

Vi brukade fira dagen, som vi tyckte var en av de lyckligaste dagarna i vårt liv, men så för 32 år sen dog Gunvors pappa, Emil den 7 oktober. Glädjen över datumet blev inte riktigt det samma.

Nu till uttrycket ”att går ur tiden”, som man sa förr, när någon dött.  Att gå ur tiden innebär att om Gunvors pappa Emil blev levande igen, skulle han uppleva det som om han dött alldeles nyss. Han skulle alltså inte uppleva det som om han legat och väntat i 32 år på att få börja leva igen.

Något av detta tycker jag mig ha upplevt. Vid 68 års ålder upptäcktes att jag hade tjocktarmscancer. Jag blev opererad varannan dag under tre månaders tid. Kirurgerna bytte ut en stor svamp i min mage, som jag tror skulle råda bot för min ”blodförgiftning”. (Jag hade 500 i sänka under en lång tid.) Nåväl, läkarna lyckades rädda mig, vilket jag är mycket glad och tacksam för. Jag fick dock gå med öppen buk och med stomi i tre långa år.

Kirurgerna trodde att man kunde sy ihop magen efter tre år. De ville i alla fall göra ett försök. De kunde inget lova, men de trodde det skulle gå bra. Jag skulle få magen hel igen och dessutom slippa stomin. Det var bara det, sa en av läkarna, att jag inte kunde få någon navel igen. Det gör inget sa jag, för då blir jag lik Adam, den första människan.

Inför den relativt stora operationen, den skulle ta minst 5 timmar, var jag naturligtvis  rädd, när jag låg där på operationsbordet och väntade på att bli sövd.

Narkosläkaren sa: ”God natt då” och så minns jag inget mer. Jag vaknade efter fem timmar på intensiven. Detta att vara sövd var verkligen som att ”gå ur tiden”.

(Jag blev dock förskräckt strax efter det att jag vaknat. Vid min säng fanns en skärm på vilken jag kunde se mitt EKG. Kurvorna såg ut att vara som de skulle , men så plötsligt blev där bara ett rakt långt streck. Jag ringde på klockan och frågade om jag ännu levde. Systern sa att det bara var ett tekniskt fel och vände bort skärmen).

Gunvor, min hustru, som jag träffade för 58 år sen, var hos mig varenda dag under de tre månaders tid  jag var inlagd på sjukhuset. Då jag kommit hem la hon upp mig på ett bord varannan dag och skötte om min öppna buk och min stomi.

Det är inte så underligt, att jag älskar henne.

 

5 reaktioner till “”Att gå ur tiden”.”

  1. Andra uttryck jag har hört om när någon avlidit;

    ” han gick före oss” och ”ja, han gick tidigt”.

    Sune, din blogg som bygger på ett långt och innehållsrikt liv är trevlig art ta del av.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: