Guds storhet.

Galaxer i universum.

(Foto hämtat från Wikipedia) Allt det vi ser på fotot är en del av universums många galaxer innehållande miljontals, ja rent av miljarder stjäronr.

Min förklaring till varför vi präster bör vara lite försiktiga med att uttala oss i Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Den treenige Gudens namn.

Jag skrev och berättade om på FB hur underligt det var att vi präster vågade uttala oss i den treeniga Gudens namn. Jag satte också in ett fantastiskt fint foto som Kent Österdahl tagit, där man kunde se delar av Vintergatan. Jag tog bort mitt inlägg och hans foto på FB. Han har inte sagt något om mitt inlägg , men jag kom på, att jag utnyttjade min sons fina foto för att ”rättfärdiga” mina funderingar. Jag vill inte dra in honom i en kontroversiell fråga som han inte bett om. Det är endast mina funderingar jag framför.

Jag utgår i mina funderingar att alla som valt prästyrket tror på att Gud har skapat hela vår fantastiska tillvaro. Om vi då uttalar oss i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn, uppfattar jag det som att vi talar å Guds vägnar. Det är Guds ord vi framför. Jag har inget emot att vi på Guds uppdrag uttalar förlåtelsens ord i Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Likaså i välsgnelsen. Dock inte om det är sant som jag hört på ryktes vägar, att präster välsignat kanonerna i krig, för att kanonerna skulle döda så många fiender som möjligt.

Det jag är tveksam till är att många av oss präster  också använder orden i predikningar.
De börjar ibland med orden I Faderns och Sonens och den helige Andes namn.  Jag har varit präst i mer än 41 år och hållit många predikningar och lyssnat till många predikningar. Det händer att jag tänker, när jag läser igenom mina egna predikningar och hör andras, att jag då tänker: ”Står verkligen Gud bakom det här”?

Det var den frågan jag ville dryfta för nu länge sen, när kontraktsprosten snabbt avfärdade min fråga med: ”Har du sådana tankar då skall du inte vara präst”.

Ja jag kan känna något av Kerstin Anérs förundran över Guds storhet, när hon i psalm 27 i psalmboken skriver:

”Du är större än mitt hjärta, du som allting kan och vet,
du som har i dina händer Vintergatans hemlighet,
du som skapade atomen, du som sprängde solens skal,
världen , den omätligt djupa, mäter du med lag och tal”

 

En tanke på “Guds storhet.”

  1. Jag tror att de bästa är de som tvivlar och ifrågasätter sig själva. De som i alla lägen är tvärsäkra är omänskliga, trista och ibland farliga.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: