Vad hjärtat är fullt av, det talar ock munnen.

Böcker

Letade  efter ett foto av Erik Hjorter för att skriva om honom under ”Människor jag mött”.
Hittade något helt annat. Jag fann en pärm innehållande recensioner av min bok, ”Längtan efter tro” som  gavs  ut på Skeab/Verbums förlag 1982. Jag blev både glad och ledsen när jag läste recensionerna. Några var mycket positiva och boken sålde slut på några månader. Lennart Berg var inte positiv. Han erkände att boken sålt mycket bra, men att den var osammanhängande och svår att få något sammanhang i. Boken hade inte något av värde att ge till någon annan än Sune Österdahl, som kunde ha nytta av att ”skriva av sig”.

Jag hade fått en hjärtinfarkt, men arbetade trots detta som vanligt med gudstjänster, bröllop. dop och begravningsgudstjänster. Jag hade det mycket jobbigt. Svår ångest och stor dödsrädsla. Det försökte jag tala om i boken. Kanske var boken  ett rop på hjälp, eftersom ingen trodde på mig, att jag haft en hjärtinfarkt. (Det konstaterades dock, när jag fick min andra hjärtinfarkt för något år sen.)

Jag tänkte, när jag nu än en gång läste Lennart Bergs recension, att kanske har han rätt. Jag har inget att ge  till någon annan, så varför skriver jag. Det vore kanske bättre att acceptera sin roll och försvinna in i den stora anonymiteten.

Det är bara så, att jag tycker det är roligt att skriva och så länge jag har en enda läsare, som läser det jag skriver och tycker det har ett värde fortsätter jag. (Jag hade en liten stroke för åtta år sen, när jag låg inne några månade för en cancersjukdom. Den satte sina spår och en dag, när jag vaknade efter en operation kunde jag inte läsa. Det hade hänt något i min hjärna. Det är bättre nu, men innebär att när jag talar kan det  bli lite galet. Det är lättare för mig att skriva. Jag känner en väldig glädje i skrivandet. )

Boken ”Längtan efter tro” är inte så dum, trots Lennart Bergs recension. Jag tycker den håller ännu. Det finns några präster som sagt till mig att boken var en inspirationskälla till att de blev präster.

Ja det må vara hur som helst med det där. Vill ni läsa boken så finns den på Almedalsbibiloteket i Visby och på andra bibliotek.

(Vad hjärtat är fullt av det talar ock munnen.)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: