Människor jag mött

Åke Kihlén
(Foto Sune Österdahl)

Åke Kihlén

Åke Kihlén bodde i Fleringe på Gotland. Jag hade begravningsgudstjänsten för honom i Fleringe kyrka 1 mars 2016.

Åke var kyrkvärd i Fleringe på Gotland, när jag var kyrkoherde i Bunge pastorat. Vi fann varandra direkt. Hade samma sorts humor och även samma sorts allvarliga tankar. Vi kunde skratta åt galna historier, för att strax efteråt komma in på frågor om döden och mycket allvarliga ting. Jag saknar samtalen med honom. Han var jordnära och samtidigt en stor diktare.

Han skrev mässan: Låt jorden leva, som framfördes av Max von Sydow i Visby Domkyrka. Åke åkte runt i många kyrkor, där han läste sina egna dikter.  Många av dem har blivit tonsatta av Svante Pettersson.

 Åke var en mycket duktig värd vid bröllop och kalas. 

Han skrev sången: ”Svenska skutan Marie”, som sjungits som allsång vid många middagsbord.

En dikt av honom som jag ofta använt i mina griftetal är hans

Dörr på glänt

När solen i väster har dalat
och himlen flammar i rött,
jag tycker mig ana den stunden
som somliga redan har mött

När klockorna börjat att ringa
och huvuden böjes i bön,
jag ser i ett lysande fjärran
en värld så härlig och skön.

Jag ser hur det kommer att skina
Fast dörren blott öppnats på glänt.
Ty kvällshimlens glödande skönhet
är ljus i från Paradis sänt.

I kvällshimlens flammande röda
blir allting så underligt klart
och det som fördunklat har varit
Med ens är för mig uppenbart.

 

 

 

En tanke på “Människor jag mött”

 1. När dåvarande prosten i Lund Inge Löfström – blev ordförande i psalmbokskommittén, bad han mig skriva en psalm, eftersom vi var skeppskamrater under HMS Älvsnabbens jorden-runt-resa 1954-55. Han var skeppspastor ombord.Han kom ihåg att jag ibland nyttjade ett ganska ostämt piano som av någon orsak var placerat nere i mindurken , där det egentligen var meningen att annat skulle förvaras ombord i det marina fartyget. Åke Kihlén var vänlig nog att sätta text till mina melodi, som så småningom hamnade hos psalmbokskommittén för bedömning. Efter en tid kom svaret till oss båda, ” att man tackade för bidraget”, men kommentaren var; att melodin var lättsjungen, men texten något ”tung och 1800-tal”, vilket rubriken som Åke hade satt: ” Mäktigare – livet döden ” vittnade om. Innan dess hade Åke och jag ordnat så att den uppfördes offentligt under en kvällsandakt i en gotländsk kyrka för att kunna registrera den hos STIM.
  Efter många år så var jag närvarande när Åke begravdes, varvid vi sjöng den psalmen en andra gång under sammankomsten efteråt i Fleringe. Den har sedermera efterfrågats av ett antal kantorer på ön, men trots efterforskningar – bl.a. av mig på stiftet dit den enligt uppgift en gång sändes – har den inte återfunnits. Så sent som för en vecka sedan var jag åter i kontakt med den nuvarande musikansvarige på stiftet i samband med att jag var i huset m a a domkapiteltjänstgöring , men jag har ännu ej hört om text & musik har återfunnits i dess arkiv.
  Mvh Sören Strand
  VISBY 0409-211380. 0702-251380

  anm: vi brukar ses ibland i någon av Garda när Benny H. predikar. Garda och dess pastorat har blivit min ”hemförsamling” – även om jag bor i stan…..
  ++

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: