Rötter

Min farmor och farfars gravplats på Gammelgarns kyrkogård. Foto Sune Österdahl.

I går hade jag en begravningsgudstjänst för Arne Johansson i Gammelgarns kyrka. Han var den siste skepparen på Livräddningsbåten i Herrvik i Östergarn. Det blev en fin stund med sång av Caroline Bengtsson ackompanjerad på gitarr av Kjell Pettersson. Kantor var Lena Haglund.

Det är något av nostalgi  för mig att komma tillbaka till Gammelgarn. Dels
för att jag var kyrkoherde där i tio års tid och dels för att jag är född i Gammelgarn. Mina släktingar ligger begravda där. Dels farmor och farfar, Charlotta och Carl Österdahl, dels farfarsfar Edvard Österdahl och hans hustru Maria Österdahl född Ljufström. Hon var kommen från Kyrkljuves och därifrån namnet Ljufström Den ende av släktingarna som jag mött är min farmor Charlotta Österdahl, född Isberg. Hon bodde i min familj fram till 1957, då hon avled vid Hajdeby i Kräklingbo. Då när farmor dog kostade det pengar att bli begravd i en annan socken än där man var skriven. Jag har hört att Gammelgarns syförening betalade kostnaden för hennes begravning. Fint gjort. Hon hade tillhört Gammelgarns syförening i många år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: