Fastemarsch

I slutet på 1970-talet och under hela 1980-talet gick vi fastemarsch i Eksta, Sproge och Levide församlingar under fastan.

Nu ser jag med glädje att många kyrkor har ”påskspel” i församlingarna. På min tid i Eksta, Sproge och Levide församlingar hade vi fyra passionspredikningar i varje församling under fastan, förutom de vanliga gudstjänsterna på söndagarna. Midfastosöndagen gick vi fastemarsch. Det gick till så här:

Fastemarsch.
Vi gick från Eksta kyrka med en korsbärare i täten. Någon hade en banderoll, som det stod Lutherhjälpen på. Sist kom en gammal hästdragen kärra, som barnen kunde få åka i. Många gick med till Levide kyrka en sträcka på 4 km, där vi hade ”rastandakt”.
Efter gudstjänsten anslöt Levideborna för att gå de fyra km till Sproge kyrka, där en ny ”rastandakt” hölls i kyrkan.
Efter gudstjänsten i Sproge kyrka gick vi så vidare de fyra km till Eksta kyrka, där högmässa hölls.

Det var som en riktig familjefest, midfastosöndagen. Många, många gick med både unga och gamla. Ja, några gick med mig hela vägen.

Vilken glädje att kunna minnas tillbaka på många fina stunder jag haft i mitt jobb inom kyrkan. (Något förvånad är jag, när jag idag vet, att jag hade en hjärtinfarkt och ibland en fruktansvärd dödsångest. Hur orkade jag gå 12 km och ha tre gudstjänster i en följd? )

Jag tror någon bar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: