Funderingar om rymden 13

Vår sol
Solen
Foto från Wikipedia

Vår allra närmaste stjärna är förstås solen. Där bildas det mycket guld. Solen förbrukar mängder med energi. Solen är en stor kärnfusionsanläggning.

16 miljoner grader Celsius i kärnan. Om man kunde ta vara på den energi som solen ger på en sekund skulle den räcka för att försörja hela världen med energi i en halv miljard år. Solens bränsle kommer att ta slut en dag, om så där en 4 miljarder år. Då kommer solen att svalna och svälla och nå ända ut i mars bana och då kommer jorden med all sannolikhet att gå under, så kommer solen i slutstadiet att bli en vit stjärna och till sist explodera och bilda ett stoft, en nebulosa där nya stjärnor kan födas.

Man är rätt säker på att vår sol är tredje generationens stjärnor. Vårt universums födelse var för 13, 8 miljarder  år sen och de första stjärnorna bestod mest av Helium och väte och  att det tog tre generationer stjärnor innan kväve, kol, syre och silver och andra atomer bildades som vi är skapade av. Vi är alltså stjärnstoff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: