Tankar om döden 20

Tankar om döden 20

Början på slutet.

Jag har nu kommit nära slutet på mitt manus, som förmodligen aldrig blir något mer än en blogg. Det var ”nyttigt” för mig att skriva ner mina tankar, även om ”tankar om döden” kanske inte är någon trevlig läsning. Innan jag kommer till avslutningen och svarar på frågan, om jag har förändrats i min syn på döden idag, när jag är 76 år, jämfört med mina svåra år med dödsångest, när jag var 36, så vill jag skriva några ord om biskop Biörn Fjärstedts bok: ”Spåren efter Jesus”.

Jag tror inte, att boken är menad som polemik mot Nina Einhorns bok: ”Vad hände på väg till Damaskus”? Nej, ändå var det nyttigt för mig att läsa ”Spåren efter Jesus”. Egentligen förstår jag inte, att Nina Einhorns bok kunde försätta mig i ”troskris.” Bara för att det inte står så mycket om Jesus Kristus i andra skrifter än Nya Testamentet, så finns det många andra skrifter (evangelier) från den tiden som vittnar om honom.

Jag sa till biskop Biörn, att man inte funnit några andra skrifter som berättade  om Jesus från den tiden som inte var kristna, förutom Josefus Flavius, och att han enligt Nina Einhorn hade skrivit om Jesus Barabbas.

Då sa biskop Biörn trosvisst: ”Inte ännu har man hittat några, men kanske snart.”

Jag upptäckte, att biskop Biörns resonemang var väldigt logiskt. Han har en otrolig kunskap och jag rodnar, när jag vet, att honom har jag predikat för nästan varje söndag på sommaren i tio års tid. (Han bor i Anga på sommaren och jag var kyrkoherde i Östergarns pastorat där Anga församling ingick.)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: