Tankar om döden 8

Fortsättning Ove Wikström

Ove Wikström beundrar jag mycket. En gång, när han var och föreläste för oss präster på 80 talet i Alskogs stiftsgård, tyckte jag, att hans värderingar och det han sa var så rätt. Jag kom underfund med, att det var kanske inte så konstigt, för jag hade tenterat på hans doktorsavhandling på 70 – talet. Jag hade helt enkelt gjort hans värderingar och åsikter till mina.

Ove Wikström skriver i sin bok också, att den som inte tvivlar är inte riktigt klok.En tröst för mig, som trots alla ”bevis” jag fått att Gud finns, ändå är en stor tvivlare.

Ove Wikström berättar också i sin bok, att han drabbats av plötsligt hjärtstopp under ett pass på gymmet. Han var ”död” under en viss tid, men hade inte fått uppleva någon ”nära döden upplevelse”.

Jag har som sagt haft tjocktarmscancer och varit mycket illa ute. Vid ett tillfälle sprack min mage, och jag minns att jag sa ”AJ!”, sen minns jag inte mer. Det var kritiskt, men med skickliga läkares hjälp räddades jag till livet. De ringde min hustru mitt i natten och sa, att de trodde, att jag skulle överleva, men att det var komplicerat. Jag minns, när jag efter operationen låg på intensiven och förmodligen svävade mellan liv och död, att jag fick för mig, att jag färdades på ett hav. Bibelord kom till mig, som att Han för mig till vatten där jag finner ro och andra trösterika ord. Jag var i min medvetslöshet nyfiken på att få se ljuset i tunneln och att få möta Kristus.
Då kom det ett annat bibelord för mig: Inte kan väl en blind leda en blind. Jag minns att jag kände mig sårad. Jag hade i alla fall varit präst i över trettio år och så detta bibelord.

 

Ove Wikström är en av mina ”idoler”. Jag håller med honom om, att personer som finns i romaner kan upplevas som verkliga, men ändå inte. Det beror på om han menar, att Jesus Kristus är på det sättet att han finns i litteraturen, och att det förkunnas om honom i kyrkan. Han skulle då finnas i verkligheten, om jag förstår Ove Wikström rätt. Liberalteologerna menar, att det är förkunnelsen som är viktig, Det spelar då ingen roll om personerna levt i verkligheten eller inte.

(Skulle det i så fall innebära, att om någon förkunnar om livet i Valhall, och Oden och Tor, så får vi vara med i Valhall, om vi dör med svärd i hand?)

 

Det har dock stor betydelse för min tro. Det är för mig viktigt, att Jesus är en verklig person, som historiskt har levt här på jorden. Jag håller med Paulus, när han i andra korintierbrevet skriver, att har Kristus inte uppstått då är vår tro förgäves.

 

 

 

 

 

5 reaktioner till “Tankar om döden 8”

 1. Jag tror att Jesus var en verklig person som en gång levat. Jag tror att han verkligen uträttat goda ting, spridit sina kloka åsikter och fått människor att tänka annorlunda. Jag tror att han hade ”språkets gåva” så att människorna verkligen lyssnade på honom. Jag tror han kunde sätta sig in i andras lidande och bekräfta deras sorg och smärta och att de som verkligen ville bli hjälpta blev det.

  Vad betyder egentligen ”uppstånden” att han uppstod? Betyder det att han dog men hjärtat började slå igen och han fick en ny chans? Låg han kanske i koma och hjärtat slog så svagt att alla trodde han dött? Eller betyder det att han dog men levde vidare som sig själv i en annans kropp? Eller uppstod han som en ande som visade sig ?

  Gilla

  1. Tack för din kommentar. Roligt med ett gensvar. Om ingen kommenterar känns det som om ingen bryr sig, att ingen har samma frågor som jag. Jag bygger min tro på att lärjungarna måste ha mött Jesus levande. Jag kan inte tänka mig att de skulle under hemska plågor dött för en lögn. Nej de måste ha trott att de mött Jesus levande.Hur det gick till vet jag inte. Paulus skriver om ”härlighetskroppar ”.

   Gilla

 2. Det jag också funderar på är om vem skrev och när skrevs dessa ord ner om Jesus. Var det först berättelser ”mun till mun” som sen efter 100/200(?) år skrevs ner?

  Gilla

  1. Evangelisten Markus var med Paulus ibland. Han sägs också varit aposteln Petrus tolk. Lukas var också med Paulus ibland. Kanske var han Paulus läkare. Paulus hade besvär av något slag. Matteus var aposteln som valdes in efter Judas Han var tullindrivare och kanske var det en skola eller Matteus lärjungar som färdigställde evangeliet. evangelisten Johannes har jag redan skrivit om. Glömde berätta det här i förra kommentaren.

   Gilla

 3. DE äldsta skrifterna i Nya Testamentet i bibeln är Paulus brev. Nedtecknade 10- 15 år efter Jesu död på korset. Det är nu länge sen jag läste om bibelböckernas tillkomsthistoria. Jesus korsfästes c.a år 33. Markus evangelium nedtecknat c:a år 60. Lukas c:a år 70. Matteus evangelium färdigt 80-90 tal och Johannes, som var mycket ung, när han blev lärjunge till Jesus, kanske tidiga tonår, Hans evangelium blev färdigt omkring år 100. Johannes var den ende av apostlarna som inte dog martyrdöden. (Judas tog livet av sig förstås.) De här uppgifterna bygger på vetenskapliga fakta. Jag kan komma ihåg fel, men det stämmer på ett ungefär. Tack för att Du bryr dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: