Tankar om döden 6

Steinbäcks bok: Möss och människor

Steinbäcks bok, ”Möss och människor”, handlar också om moral och etik. Den var lättläst och spännande. Handlade om två män som försörjde sig på lantarbete. Den ene var ”efterbliven”, som man sa förr, och en mycket stark och duktig arbetare. Problemet med honom var, att han var ömsint och kelig. Han smekte råttor, men behärskade inte sin styrka, så han smekte dem så hårt, att de dog.

Den andre tog hand om honom efter bästa förmåga och skyddade honom så gott han kunde. Vid ett tillfälle blev den starke mannen arg på en förman och utan att vilja det tog han livet av honom med sin enorma styrka. Den andre hjälpte honom att fly till en plats de tidigare kommit överens om, ifall de skulle behöva fly. Den andre skulle komma efter, så fort han kunde. Mannen som flydde väntade och väntade på att den andre skulle komma till honom. Han kom så småningom, men hade då med sig en folkhop, som kommit för att gripa den starke mannen. Den andre förstod, att den ”efterblivne” skulle få lida mycket, när han blev tillfångatagen. Därför dödade han mannen genom att skjuta honom.

 

Jag tänkte, när jag läste om hur den ”efterblivne” smekte mössen så hårt, att han dödade dem, att ibland händer det, att när vi vill väl, så kan ändå vårt agerande medföra, att det blir helt fel.

Mannen, som sköt honom, gjorde det av kärlek. En ond handling, som kanske var god. På samma sätt, som jag i en westernfim såg Zeb Mac Chaen skjuta sin kompis, som var bunden vid en totempåle. Han skulle avlivas på det smärtsammaste sätt indianstammen kunde tänka sig. Zeb tyckte om sin kompis och ville avkorta hans lidande. Återigen en till synes ond handling som kanske ändå var god.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: