Tankar om döden 4

Stefan Einhorns bok. Mina funderingar

Dödssynderna

Först nämner han de gamla som är Högmod, Vällust, Frosseri, Girighet, Lättja, Vrede, Avund.

De Nya är enligt Stefan Einhorns undersökning: 1 Falskhet, 2 Hat, 3 Hänsynslöshet, 4 Översitteri, 5 Trångsynthet, 6 Främlingsfientlighet, 7 Girighet.

Girighet finns med på båda listorna. Den ”värsta” dödssynden är enligt undersökningen Falskhet. Det var den som fick de flesta ”rösterna” i undersökningen.

Stefan Einhorn menar, om jag fattar honom rätt, att vi kan lära oss vinna över våra mörka sidor. Han ger ex på någon väldigt rik och girig man, som förändrats och idag ger stora summor pengar till välgörande ändamål.

Jag kommer att tänka på lagens tredje bruk enligt kristendomen. Lagens första bruk sägs vara att hålla ordning på vår tillvaro. T.ex att  alla vi i Sverige kör bil på höger sida av vägen. Gjorde vi inte det, skulle det bli fullkomligt kaos i trafiken.

Lagens andra bruk menar man driver till Kristus. En som på allvar försökt leva ett ”rättfärdigt” liv enligt lagen märker snart, att han inte klarar det. Han måste ha hjälp. Få förlåtelse.

Lagens tredje bruk är helgelsen. Den som mött Kristus, mött hans kärlek vill efterlikna honom. Därför arbetar han med sina mörka sidor. Försöker komma till rätta med dem.

Kristendomen, ja, kanske alla religioner, är ense med Stefan Einhorn om att vi alla, var och en av oss, har inte bara goda sidor, utan även mörka. Det gäller att inte låta den mörka sidan styra oss, utan mer och mer styras av den goda. Arbeta på vår helgelse.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: