Ryss-skräcken

Fullt förståelig när man på TV ser, vad som händer i Ukraina i dag. Folket där måste uppleva helvetet på jorden. Bara för att en rysk diktator bestämt, att Ukraina skulle invaderas. Invasionen medför ett lidande utan like både för civilbefolkning och soldater.

Rysskräck har funnits för oss gotlänningar under många generationer. Jag har för mig, att jag hört berättas om en sed eller lek, när man blev bjuden på kalas till någon förr i världen. De som var bjudna till kalaset blev först stående utanför och någon skrek: ”Ryssen kommer” och alla sprang och gömde sig, för att sen på nytt komma fram och bli inbjudna till kalaset.

 I dag vill man hindra ryska varor att komma in i Sverige. Nästan allt umgänge med ryssar inom kultur och idrott är mer eller mindre förbjudet. Det är kanske nödvändigt för att pressa den ryske diktatorn till eftertanke, men jag har blivit rädd för att det finns en risk att man börjar tycka illa om alla ryssar.

Jag tänker på de unga ryska soldaterna som dör i tusental, och som kan ha släktingar, vänner och bekanta i Ukraina. Jag tror knappast, att alla soldater vill förstöra ukrainarnas hem och döda kanske anhöriga. Om jag har fattat det rätt, så har de inget val. Vägrar soldaterna att avfyra kanonerna blir de troligen skjutna av sina egna. Krig är helvetet på jorden. Ondskan släpps lös.

Jag tror att det finns underbara människor också i Ryssland.

I min släkt finns ganska säkert lite av ryskt blod även om det blivit uttunnat. Det har min kära hustru också. Vi har båda långt tillbaka i tiden släktingar som varit ryssar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: