Solförmörkelse

Ringformad solförmörkelse

Foto Wikipedia

Den 31 maj 2003 kunde man från Sverige se denna ringförmörkelse av solen. Det beror på att månen har en elliptisk bana runt vår jord och har inte alltid samma avstånd mellan jorden och solen. Då kan det uppstå sådan här ringförmörkelse.

Jag fick reda på att det skulle bli solförmörkelse just den dagen och åkte därför och lånade en svetsskärm av min bror. Jag hade också tillgång till en digitalkamera som sparade bilderna på stora disketter. Dagen då solförmörkelsen skulle äga rum stod jag på prästgårdstomten i Östergarn och såg genom svetsskärmen på solen. Jag tog också ett foto genom svetsskärmen, som lyckades så bra, att det liknade fotot från Wikipedia här ovan.

Samma dag skulle jag ha en vigsel av ett brudpar på S:t Olofsholm. Jag kunde dra ut fotot från solförmörkelsen via datorn och lägga till fotot i mitt vigseltal till brudparet. Jag talade i mitt vigseltal om guldringen, som brudgummen gav till bruden som ett bevis för deras kärlek och som t.o.m. samma dag visat sig på himlavalvet. (Ja, jag kommer inte ihåg riktigt hur jag fick till det, men ungefär så)

Tyvärr blev min dator förstörd av ett åsknedslag, och den ringformade solförmörkelsen försvann. Den finns kanske kvar på disketten, men jag har ingen dator som klarar de gamla disketterna, så det är tråkigt att bilden av ringförmörkelsen är borta. Kanske har brudparet som jag vigde på S:t Olofsholm kvar mitt vigseltal med fotot av den ringformade solförmörkelsen.
Det är nu 19 år sen och mycket kan ha hänt sen dess, så man vet aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: