ERXOMAI

Präster

Erxomai är grekiska och verbet är perfekt, presens och futurum på samma gång. En gång vid ett avskedstal till en präst använde jag mig av verbet.

Jag var inspirerad av en predikan i advent som jag hållit någon gång. Jag gör ett utdrag ur min predikan, så blir det kanske lättare att förstå avskedstalet:

Det grekiska verbet erxomai som betyder kommer har märkligt nog tre betydelser. Det är både presens, perfekt och futurum i samma ord. Perfekt han har kommit. Den första julen, den som vi börjar vår tideräkning med är år noll. Det var då Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Och som sagt, händelsen är så viktig för oss att vi från den stunden räknar tiden efter Kristi födelse och det som hände tidigare som tiden före Kristi födelse. Alltså Jesus har redan kommit till vår jord en gång. I Bibeln talas det också om att han en dag skall komma, alltså futurum. En dag skall han komma på himmelens skyar och Guds rike skall genomsyra allt. Men ordet erxomai är också presens, nutid. Detta att Jesus kommer, Ja han är redan här mitt ibland oss, för han har sagt att där två eller tre är församlade i hans namn, där är han mitt ibland dem. Guds rike är nära också oss.

Nu till händelsen när Richard Wottle  skulle sluta vara kyrkoherde i Östergarns pastorat. Richard Wottle ledde gudstjänsten. Magnus Hellström, jag och Elimförsamlingens pastor Per-Olof Sahlberg  plus många andra var också med.

Vid den efterföljande ”minnesstunden” vid kaffet hölls många tal som alla lovordade Richard för hans arbete. Jag kom på att jag kunde använda mig av min något bortglömda grekiska, så jag sa: När jag ser oss tre präster här så kommer jag att tänka på det grekiska verbet erxomai. Jag är perfekt, det förflutna, Richard presens, den som är nu och Magnus, futurum, han som skall komma.

När jag sagt det sa Per-Olof Sahlberg:  ”Vad är då jag, som överlevt fem präster under tiden jag varit pastor i Elmförsamlingen i Katthammarsvik?”

Jag svarade: Du är presens particip – den ständigt vardande”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: