Åska

Tors strid med jättarna

Tors strid med jättarna (1872), målning av Mårten Eskil Winge. (Foto hämtat från Wikipedia)

Vid skymningen i kväll i Buttle var jag ute i ett ärende. Jag tyckte jag hörde åskan långt borta. Plötsligt kom jag att tänka på, hur rädd jag var för åska när jag var barn och bodde vid Hajdeby i Kräklingbo.

Hajdeby

(Fotot har jag tagit själv från ett enmotorigt flygplan. Jag vigde sonen till en pilot, och som tack för att jag gjorde det bjöd han mig på en flygtur i sin flygmaskin. Vi flög då över Hajdeby.)

Hajdeby ligger en km från Torsburgen. Torsburgen gjorde verkligen skäl för namnet. Åskan dundrade oerhört där. Även vid Hajdeby dånade åskan förskräckligt. Jag har varit även på andra platser när det åskat, men där har åskan bara varit som en ”stilla susning”i jämförelse med mina barndoms åskväder..

Det första minnet jag har av åska vid Hajdeby var när jag var en fyra, fem år. Jag hade fått vara med far och mina bröder, när de arbetat på en åker en bit hemifrån. Vi åkte hästskjuts dit på en gammal arbetsvagn. Det började åska och far bestämde, att de skulle avbryta arbetet och ge sig av hemåt. På hemvägen slog åskan i en stenkalm och småstenar yrde över hästarna och oss som satt på vagnen. Den gången gick det bra.

En annan gång där vid Hajdeby var vi barn ute och lekte i åskvädret. Plötsligt slog blixten ner en liten bit ifrån oss.

Min lillasyster, min barndomsvän och granne och jag slogs till marken av lufttrycket, men klarade oss oskadda.

Blixten slog ofta ned vid Hajdeby. Vi hade en två meter lång elkabel som hängde i luften mellan magasinet och ladugården. En gång slog blixten rakt genom plåttaket ner i elledningen till ladugården. Det tog inte eld men varenda elkontakt i hela ladugården var som bortblåst.

Min farmor hade varit förlamad efter en stroke och hon var ständigt sängliggande. Det var något av en mardröm, när man som tio-åring var ensam hemma med henne och det åskade. Man tänkte: ”Hur ska jag få ut henne om blixten slår i huset”?

Nå väl, det gick ju bra med åskan trots närheten av Torsburgen, men dundrade kraftigt när åskan gick det gjorde det.

En tanke på “Åska”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: